HEZBOLAH ISPUNIO JEZIVO OBEĆANJE Sever Izraela zasut raketama zbog ubistva lidera Hamasa
Foto: EPA / ATEF SAFADI

HEZBOLAH ISPUNIO JEZIVO OBEĆANJE Sever Izraela zasut raketama zbog ubistva lidera Hamasa

Planeta -

Libanski Hezbolah saopštio je da je danas ispalio više od 60 raketa na vojnu bazu od vitalnog značaja na severu Izraela, navodeći da se radi o preliminarnom odgovoru na ubistvo lidera Hamasa u uporištu te šiitske organizacije u predgrađu Bejruta.

"Kao deo početnog odgovora na zločin i ubistvo velikog vođe šeika Saleha al-Arurija… islamski otpor (Hezbolah) gađao je vazdušnu kontrolnu bazu Meron sa 62 različite vrste projektila", navodi se u saopštenju Hezbolaha.

U napadu koji se pripisuje Izraelu, izvedenom na kancelariju Hamasa u predgrađu Bejruta u utorak uveče, poginulo je šest zvaničnika Hamasa, saveznika Hezbolaha, uključujući njegovog drugog čoveka Saleha al-Arurija.

Hamas, Hezbolah i libanska vlada za te smrtonosne napade optužili su Izrael, a jedan američki vojni zvaničnik potvrdio je u sredu da je u pitanju "izraelski udar".

Izrael nije preuzeo odgovornost za taj udar, prvi kod Bejruta od početka rata između Izraela i palestinskog Hamasa 7. oktobra.

Izraelska vojska javila je jutros da je oko 40 raketa ispaljeno ka oblasti Meron iz susednog Libana, dodajući da su izraelske snage kao odgovor pogodile ćeliju odgovornu za neke od tih napada.

Sirene za vazdušnu uzbunu odjeknule su u gradovima na severu Izraela, dodala je izraelska vojska.

Od kada je počeo rat između Izraela i palestinskog Hamasa u Pojasu Gaze Hezbolah vrši svakodnevne napade na Izrael iz Libana, kao podršku svog saveznika Hamasa. Izrael uzvraća gađajući ciljeve na jugu Libana.

Hezbolah napada uglavnom izraelske vojne položaje u blizini granice.

U tim napadima poginulo je 175 ljudi u Libanu, od kojih 129 boraca Hezbolaha, kao i više od 20 civila, navodi agencija Frans pres.

Prema podacima izraelskih vlasti, na severu Izraela ubijeno je pet vojnika i pet civila.

Vođa Hezbolaha Hasan Nasralah rekao je juče da je udar od utorka na njihovo uporište ozbiljna stvar i da neće ostati bez odgovora.

"Odgovor je neizbežan i Hezbolah će odgovoriti na bojnom polju", upozorio je on.

(Kurir.rs/RT Balkan/Preneo: A.N.)

Bonus video:

03:29

HEZBOLAH TREBAO DA UDARI OŠAMUĆEN IZRAEL, SADA JE KASNO?! Eksperti analizirali Nasralahov govor: NEĆE POKRENUTI TOTALNI RAT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track