OVO JE OKIDAČ BLOKADA U NEMAČKOJ? Šolcov vicepremijer s ženom stiže s odmora, paori ga čekaju na pristaništu, kreće HAOS (VIDEO)
Foto: X/TimKoffiziell, Kenzo TRIBOUILLARD / AFP / Profimedia

POLICIJA JEDVA SPREČILA DEMONSTRANTE DA NE UPADNU NA TRAJEKT

OVO JE OKIDAČ BLOKADA U NEMAČKOJ? Šolcov vicepremijer s ženom stiže s odmora, paori ga čekaju na pristaništu, kreće HAOS (VIDEO)

Planeta -

Nemačku već drugi dan potresaju protesti poljoprivrednika koji su juče traktorima praktično blokirali celu zemlju, a svemu je prethodio njihov okršaj sa policijom u koji je bio upleten i vicekancelar Robert Habek.

Dojče vele navodi da se Habek prošlog četvrtka uveče vraćao s odmora na kojem je bio sa suprugom.

Robert Habeck, Robert Habek
foto: X/TimKoffiziell

Oni su bili u trajektu koji se približavao pristaništu u Šlitsilu kada su shvatili da je 250 do 300 poljoprivrednika stiglo u tu luku na severu Nemačke i blokiralo je.

Oni su sprečili Habeka da se iskrca zbog čega je on, nakon dva sata veoma napete situacije i intervencije policije, bio prinuđen da se vrati na ostrvo Halig Hoge i drugim trajektom se kasnije vrati na kopno.

Robert Habeck, Robert Habek
foto: X/TimKoffiziell

Policija iz Flensburga je u petak ujutru saopštila da je "iz redova demonstranata između 25 i 30 ljudi pokušalo da se popne na trajekt, ali su ih u tome zaustavili policajci koji su tu bili, delom i upotrebom biber-spreja", ne navodeći da li je bilo povređenih.

U saopštenju je navedeno i da se Habek kasnije tokom noći iskrcao "bez daljih incidenata".

Robert Habeck, Robert Habek
foto: X/TimKoffiziell

Habekova portparolka je tokom te večeri saopštila da je ministar bio spreman da razgovara sa poljoprivrednicima.

- Nažalost, bezbednosna situacija nije omogućila razgovore sa svim poljoprivrednicima, a ponuda ministra Habeka da razgovara sa pojedinačnim učesnicima demonstracija, nažalost, nije prihvaćena - navela je ona.

Robert Habek
Robert Habekfoto: Kenzo TRIBOUILLARD / AFP / Profimedia

Habek je juče upozorio da su ekstremne snage preotele protest poljoprivrednika koji se održava širom zemlje i pomenuo priče o puču.

DPA je prenela da je on pozvao na zaštitu demokratije.

Habek, koji je osim što je zamenik kancelara Olafa Šolca i nemački ministar ekonomije, objavio je video poruku na društvenim mrežama.

- Postoje pozivi koji kruže sa fantazijama o puču. Ekstremističke grupe se formiraju, otvoreno se pokazuju nacionalistički simboli - poručio je Habek.

(Kurir.rs/Deutsche Welle/DPA/Yahoo News/Preveo i priredio: N. V.)

Bonus video:

01:09

NIKADA BURNIJE U NEMAČKOJ, JANUAR ĆE BITI IZUZETNO VRUĆ Novinar iz Minhena o nedelji besa: Olaf Šolc poziva protestante na razum

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track