NETANJAHU JE VAN KONTROLE: Izraelski lider pokušava da vodi rat i istovremeno spase svoju fotelju
Foto: AP Abir Sultan

NETANJAHU JE VAN KONTROLE: Izraelski lider pokušava da vodi rat i istovremeno spase svoju fotelju

Planeta -

Izraelski premijer je u nezavidnoj poziciji – vodi rat dok istovremeno pokušava da izbegne zatvor, spasi svoje nasleđe i usreći svoje političke partnere.

Američki zvaničnici moraju da sarađuju sa Benjaminom Netanjahuom dok pokušavaju da obuzdaju rat između Izraela i Hamasa, a mnogi od njih se pitaju da li je on uopšte nadležan.

Netanjahu pokušava da zadrži fotelju i izbegne zatvor zbog optužbi za korupciju a sada ga presuda izraelskog Vrhovnog suda protiv njegovih napora da revidira pravosuđe čini još ranjivijim na zahteve desničara iz vladajuće koalicije.

Krajnji desničari u vladi – posebno ministri Bezalel Smotrič i Itamar Ben-Gvir – gaje duboke antipalestinske stavove i opiru se predlozima SAD koje smatraju previše prijateljskim prema Palestincima. Ako napuste Netanjahuovu koaliciju, on bi mogao da ostane bez premijerske pozicije.

Zbog toga Netanjahu okleva da prihvati američke savete u vezi rata, a sve to sugeriše da će tenzije na relaciji SAD-Izrael rasti dok se Palestinci muče da prežive bombardovanje Gaze, piše Nahal Tusi u analizi za “Politiko”.

- Nije uvek jasno ko vozi voz u Izraelu. Bilo je trenutaka kad nam je Netanjahu čak eksplicitno rekao: “Moje ruke su vezane. Znate, imam ovu koaliciju. To nisam ja. To je koalicija, ne ja, suočavam se sa političkim imperativima” – rekao je listu jedan zvaničnik SAD upoznat sa američko-izraelskim diskusijama.

Benjamin Netanjahu
foto: AP Christophe Ena

Kompromisi sa krajnjom desnicom

Netanjahu je u svojoj želji da zadrži vlast načinio toliko kompromisa sa ekstremnim frakcijama Izraela da su mu “ruke bile vezane” i pre rata. Pokušaj da sada zadovolji krajnju desnicu slabi njegovu sposobnost da donosi teške odluke u opasnom trenutku za Izrael, navodi Tusi. Aron David Miler, bivši pregovarač za Bliski istok, opisao je Netanjahua – koji se pre rata sa Hamasom predstavljao kao najbolja nada Izraela za bezbednost u regionu – kao “sve očajnijeg”.

- Ovo je užasan primer lidera koji je pobrkao svoj politički opstanak sa onim što smatra da je u najboljem interesu ove zemlje. To je užasna kombinacija i vodi do užasnog donošenja odluka – rekao je Miler.

Netanjahu – poznat i kao “Bibi” – jeste najduže služeći izraelski premijer sa svojih 16 godina ukupnog staža. Neki analitičari i američki zvaničnici kažu da su njegove šanse da ostane na vlasti veće što rat duže traje.

Netanjahuov spas, štaviše, možda leži u tome što je sukob doveo do novog osećaja jedinstva među Izraelcima koji su prethodno bili podeljeni oko revizije pravosuđa koju je premijer pokušao da progura na nagovor svojih desničarskih saveznika.

"Čuvanje Bibija"

Američki zvaničnici ne odustaju od Netanjahua usred krize.

Izrael, Benjamin Netanjahu
foto: EPA/YONATAN SINDEL / POOL

Predsednik Džo Bajden i njegovi pomoćnici u redovnom su kontaktu sa izraelskim premijerom i njegovim timom. Državni sekretar Entoni Blinken u poseti je ponovo Izraelu ove nedelje u okviru bliskoistočne turneje, dok ceo region strahuje da bi rat Izraela i Hamasa mogao da se pretvori u širi sukob. Ovo je njegova četvrta turneja u regionu od početka rata 7. oktobra.

Blinken je razgovarao sa Natanjahuom i tom prilikom je potvrdio da Izrael ima podršku SAD da spreči nove napade na zemlju.

Najmanje je 10 top Bajdenovih zvaničnika – uključujući i njega samog – posetilo Izrael od početka rata, neki i više puta. Toliko je američkih zvaničnika videlo ili kontaktiralo Netanjahua na neki način da su neki posmatrači to nazvali “čuvanje Bibija”.

Većina Izraelaca želi ostavku Netanjahua

Izraelska vojna kampanja, nakon brutalnog napada 7. oktobra, ima široku podršku u zemlji, što sigurno utiče na Netanjahuovo razmišljanje. Ali, ankete takođe pokazuju da većina Izraelaca želi da on ode kad se rat okonča.

On je nedavno signalizirao da neće podneti ostavku čak ni tada (a još nije jasno ni šta će se računati kao kraj sukoba).

Mnogi sumnjaju da je Netanjahuova glavna motivacija da ostane u kancelariji nada da će ga njegovi desničarski saveznici zaštititi od optužbi koje se kreću od prevare do podmićivanja.

Neki američki zvaničnici takođe ukazuju da će Netanjahuu, što rat duže traje, biti lakše da odloži ozbiljniju istragu zašto Izrael nije uspeo da spreči napad Hamasa. Poraz Hamasa mogao bi da smanji bes domaće javnosti protiv njega. Ali, izraelska politika ume da bude nepredvidiva, a on je za sve ove decenije u politici naučio da balansira, zaključio je “Politiko”.

Kurir,rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja