UKRAJINA DOBIJA NOVO ORUŽJE IZ NEMAČKE: Moćni topovi ispaljuju 1.000 metaka u minuti OBARA SVE ŠTO PRIĐE NA 50 KM (VIDEO)
Foto: Youtube printscreen

vojna pomoć

UKRAJINA DOBIJA NOVO ORUŽJE IZ NEMAČKE: Moćni topovi ispaljuju 1.000 metaka u minuti OBARA SVE ŠTO PRIĐE NA 50 KM (VIDEO)

Planeta -

Ukrajina će uskoro dobiti najnoviji nemački paket vojne pomoći.

Ugovor o pomoći, koji je u četvrtak objavila nemačka savezna vlada, uključuje i isporuku Skajneksa, protivvazdušnog sistema nemačke proizvodnje, dizajniranog za odbranu kratkog dometa. Nemačka je prvi put najavila ugovor vredan 200 miliona dolara s Rajnmetalom, proizvođačem Skajneksa, decembra 2022. godine, uz obećanje da će prvi od dva odbrambena sistema uključena u ugovor stići u Ukrajinu početkom 2024.

Isporuka je usledila nakon molbi ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da njegovi zapadni partneri isporuče dodatne odbrambene sisteme i oružje.

U najnovijem paketu pomoći Nemačke nalaze se i dva radara TRML-4D za kontrolu vazdušnog prostora, 30 sistema za otkrivanje bespilotnih letelica, dva tenka za razminiranje...

Skajneks je prema navodima proizvođača opremljen za odbranu od velikih taktičkih dronova, projektila vazduh-zemlja, minobacača i artiljerijskih raketa. Sistem se sastoji od 3D radara koji je sposoban da identifikuje pretnje iz vazduha unutar dometa od 50 kilometara.

Sistem je takođe opremljen za rad s četiri revolverska topa Mk3 od 35 mm koji prema Rajnmetalu mogu ispaliti do 1.000 metaka u minuti. Revolverske puške takođe dolaze opremljene radarima za praćenje i infracrvenim kamerama te laserskim daljinomerima za gađanje "čak i najmanje mete".

KAKAV JE SKAJNEKS U POREĐENJU SA PATRIOTOM?

Dok Ukrajina već ima mnoštvo sistema protivvazdušne odbrane, uključujući američki Patriot, komandant ukrajinskih oružanih snaga Sergij Najev upozorio je prošle nedelje da vojsci ponestaje municije za prenosne sisteme protivvazdušne odbrane. Najev navodi da Ukrajina ima zaliha za sisteme Patriot da izdrži još "nekoliko sledećih" snažnih napada.

Gaj Mekardli, glavni urednik časopisa Special Operations Forces Report (SOFREP), navodi da je Skajneks mnogo pristupačniji od Patriota. Američki sistem košta oko 1.1 milijardu dolara dok je Nemačka potpisala ugovor za dva Skajneksa za samo 200 miliona dolara.

- Takođe je značajno efikasniji protiv malih objekata koji se brzo kreću poput dronova - rekao je Mekardli.

(Kurirr.s/Index/Preneo Z.Ko)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track