PROTERAĆEMO DVA MILIONA STRANACA: Procurili detalji tajnog sastanka desničarskih stranaka u Nemačkoj
Foto: Antonio Pisacreta / Zuma Press / Profimedia

PROTERAĆEMO DVA MILIONA STRANACA: Procurili detalji tajnog sastanka desničarskih stranaka u Nemačkoj

Planeta -

Kancelarija za zaštitu ustavnog poretka istražuje izveštaje o navodnom sastanku desno-populističke Alternative za Nemačku (AFD) s ekstremno desnim snagama, na kojem se navodno raspravljalo o proterivanju miliona stranaca koji žive u Nemačkoj, javljaju nemački mediji u sredu.

- Mi trenutno upoređujemo naša saznanja s navodima objavljenim u medijima - saopštila je Kancelarija za zaštitu ustavnog poretka savezne pokrajine Brandenburg.

Pre toga je medijski centar "Korektiv" objavio kako je krajem novembra u hotelu u blizini Potsdama održan sastanak predstavnika AFD-a i članova tzv. Identitetskog pokreta, koji slovi kao ekstremno desni. Prema istim navodima, sastanku su prisustvovala i dva političara konzervativne Hrišćansko-demokratske unije (CDU).

Na sastanku je, kako nadalje javlja "Korektiv", bilo reči o "Master planu" u vezi s migrantskom politikom i planovima proterivanja miliona osoba stranog porekla iz Nemačke.

Koje grupe su na udaru?

Na sastanku je raspravljano o tome koje bi grupe trebalo da napuste Nemačku, a pritom su navedeni podnosioci zahteva za azil, stranci s dozvolom boravka kao i državljani Nemačke stranog porekla koji nisu, kako se navodi, asimilirani.

Za tu svrhu bi trebalo da bude organizovano područje na afričkom kontinentu gde bi moglo da bude smešteno "do dva miliona" osoba.

AFD demantovao, ali...

AFD je demantovao učestvovanje na spomenutom sastanku i naveo kako je bio prisutan jedino lični sekretar potpredsednice stranke Alis Vajdel, koji je tamo "predstavio jedan projekat za društvene mreže".

Na vesti o učestvovanju parlamentarne stranke AFD na ovom sastanku nekoliko zastupnika Bundestaga je ovu stranku optužilo za "totalitarističke namere", a ponovo je pokrenuta rasprava o zabrani AFD-a, čije delove Savezna kancelarija za zaštitu ustavnog poretka smatra organizacijama koje deluju protivustavno.

U ispitivanjima javnog mnjenja, AFD je trenutno na saveznom nivou druga po redu najpopularnija stranka. Na području bivše Istočne Nemačke, gde se ove godine u tri savezne pokrajine održavaju lokalni izbori, AFD je s preko 30 odsto podrške najjača politička snaga.

Podsetimo, u toku je najveći štrajk u istoriji Nemačke - sedam dana potpune blokade. Hiljade poljoprivrednika traktorima blokira glavne saobraćajnice i nalazi se ispred ključnih vladinih institucija. Sindikati su odlučili da podrže proteste poljoprivrednika i izvedu radnike na ulice, a veštačka inteligencija već pravi snimke na kojima gori Bundestag.

Političke poruke na protestima, ekstremisti preuzeli protest u Drezdenu

U Drezdenu, desničarski ekstremistički „Slobodni Sasi” preoteli su proteste farmera. U 12 časova na velike demonstracije došlo je mnogo ljudi – uključujući i mnoge zanatlije. Kako "Bild" saznaje iz bezbednosnih krugova, procenjuje se da ljudima sada nije svejedno ko organizuje demonstracije.

Takođe, na protestima se vide i političke poruke. Tako se ekstremno desničarska stranka AfD zahvalila jednom demonstrantu koji je postavio poster tražeći nove izbore.

I neonacisti se infiltriraju na proteste

U nekim nemačkim regionima ekstremno desničarske grupe uspele su da se infiltriraju, a u nekim slučajevima i preuzmu, proteste poljoprivrednika.

Pored pomenutog Drezdena u Saksoniji, neonacistička partija "Treći put", koju su formirali bivši članovi desničarskog ekstremističkog NPD-a 2013. godine, na svojoj veb stranici pozvala je svoje pristalice da se pridruže poljoprivrednicima koji protestuju.

Regionalni delegati krajnje desničarske stranke AFD navodno su se pridružili protestu poljoprivrednika u Štutgartu, na jugozapadu Nemačke.

Kurir.rs/Jutarnji list

Bonus video:

09:14

NEMAČKA SAMO POČETAK, CELOJ EVROPI PRETE PROTESTI TOKOM 2024. GODINE! Analitičari za Kurir: Jasne su posledice rata u Ukrajini

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track