"PEKING DA PRESTANE DA SE MEŠA U IZBORE DRUGIH ZEMALJA": Napeto pred glasanje na Tajvanu, Kini se ne dopada favorit u trci
Foto: Ju Peng / Xinhua News / Profimedia, Shutterstock

PORUKA IZ TAJPEJA

"PEKING DA PRESTANE DA SE MEŠA U IZBORE DRUGIH ZEMALJA": Napeto pred glasanje na Tajvanu, Kini se ne dopada favorit u trci

Planeta -

Džozef Vu, tajvanski ministar spoljnih poslova, pozvao je danas Kinu da "prestane da se meša" u predsedničke izbore zakazane za subotu na Tajvanu. ostrvu koje Peking smatra kienskom teritorijom.

On je na društvenoj mreži X (bivši Tviter) naveo da predstojeći izbori, a najviše stalno mešanje Kine, privlače pažnju međunarodne javnosti.

- Peking treba da prestane da se meša u izbore drugih zemalja i da organizuju svoje - dodao je.

Kina je danas ocenila kao "ozbiljnu opasnost" kandidaturu za predsednika Tajvana Laj Čing-te, koji je favorit na izborima.

- Ako on (Laj Čing-te) dođe na vlast, nastaviće da promoviše separatističke aktivnosti vezano za nezavisnost Tajvana - rekao je Čen Binhua, portparol kineske kancelarije za odnose s ostrvom.

Tajvanska vojska
Tajvanska vojskafoto: Shutterstock

Kina smatra Tajvan jednom od svojih pokrajina, koju još nije uspela da ponovo ujedini s ostatkom teritorije od završetka građanskog rata 1949. godine.

Peking se zalaže za mirno ujedinjenje sa Tajvanom, ali ne isključuje vojnu opciju.

(Kurir.rs/Beta)

Bonus video:

06:32

KINESKA VOJSKA SE SPREMA?! Eksperti: Čekaju napredne dronove vođene veštačkom inteligencijom? TAJVAN JE CILJ SVIH CILJEVA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track