BUKTI NOVI RAT NA ISTOKU: Amerika i Engleska napale položaje Huta u Jemenu PROJEKTILI ISPALJENI IZ NUKLEARNE PODMORNICE (VIDEO)
Foto: Printscreen/Twitter

haos

BUKTI NOVI RAT NA ISTOKU: Amerika i Engleska napale položaje Huta u Jemenu PROJEKTILI ISPALJENI IZ NUKLEARNE PODMORNICE (VIDEO)

Planeta -

Amerika i Engleska započele su tokom noći vazdušne napade na položaje Huta u Jemenu!

Američko vazduhoplovstvo pogodilo je više od 60 ciljeva koristeći više od 100 precizno navođenih oružja različitih tipova. Napadnuti su komandna mesta i kontrolni centri, skladišta municije, proizvodni pogoni, radari...

Na meti su bili prestonica Sana, obalski grad El Hudaida, Taiz i Sada.

CNN navodi da su američke snage ispalile rakete Tomahavk iz nuklearne podmornice USS Florida dok je britansko ministarstvo odbrane navodno ispalilo vođene bombe Paveway IV iz "tajfuna".

Američki predsednik Džo Bajden nazvao je operaciju odgovorom na pretnju pomorstvu u regionu. Huti su prema njegovim rečima najveći napad na američke ratne brodove izveli 9. januara.

02:18

AMERIKANCI I BRITANCI KRENULI U NAPAD! Vazdušni udari po položajima Huta u Jemenu

- Ciljani udari šalju jasnu poruku da Sjedinjene Američke Države i saveznici neće tolerisati napade na naše osoblje ili dozvoliti neprijateljskim akterima da ugroze slobodu plovidbe na jednoj od naših najkritičnijih komercijalnih ruta - rekao je Bajden i naglasio da će bez oklevanja preduzeti dodatne mere ako bude potrebno.

Britanski premijer Riši Sunak takođe je naveo da je napad na Hute povezan sa otklanjanjem pretnje po međunarodnu trgovinu.

- Zajedno sa Sjedinjenim Državama i uz podršku Holandije, Кanade i Bahreina, preduzeli smo ograničene, neophodne i proporcionalne akcije u samoodbrani od ciljeva povezanih sa ovim napadima kako bismo oslabili vojne kapacitete Huta i zaštitili globalno brodarstvo - rekao je Sunak.

Šef Pentagona Lojd Ostin komandovao je napadima na jemenske Hute iz bolnice, koristeći sigurne komunikacije, navodi CNN, pozivajući se na višeg zvaničnika američkog Ministarstva odbrane.

Ostin je rekao da su mete američkih i partnerskih udara u Jemenu bile bespilotne letelice i projektili odnosno tehničke obaveštajne mogućnosti Huta. Šef Pentagona je takođe rekao da su udari bili usmereni na smanjenje sposobnosti jemenskog pokreta Hitu da ugrozi brodarstvo i međunarodnu trgovinu.

Rusija je zatražila hitan sastanak Saveta bezbednosti UN u vezi sa udarima SAD i Velike Britanije na Jemen.

Bonus video:

02:20

IZRAEL MORA DA UBRZA OPERACIJU INAČE SE UKLJUČUJE SPONZOR?! Huti odlično opremljeni, jasno je KO stoji iza njihovog napada!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track