ŠTA PIŠE NA ZASTAVI HUTA? Pripadnici jemenske sekte pozivaju na rat do istrebljenja protiv 2 države ODZVANJA JEZIVA PORUKA (FOTO)
Foto: Osamah Yahya / Zuma Press / Profimedia

malo poznato

ŠTA PIŠE NA ZASTAVI HUTA? Pripadnici jemenske sekte pozivaju na rat do istrebljenja protiv 2 države ODZVANJA JEZIVA PORUKA (FOTO)

Planeta -

Huti su nakon američko-britanskog napada proglasili mobilizaciju u područjima Jemena pod njihovom kontrolom.

Portparol pokreta Jahja Sarija navodi da su SAD i Velika Britanija tokom noćnog napada izvele 73 udara u Jemenu i da je tom prilikom nastradalo pet mlitanata.

Napadnuti su komandna mesta i kontrolni centri, skladišta municije, proizvodni pogoni, radari... Na meti su bili jemenska prestonica Sana, obalski grad El Hudaida, Taiz i Sada.

Na snimcima koji kruže društvenim mrežama vidi se da je jutros na ulice gradova koje kontrolišu Huti izašao veliki broj naoružanih pristalica tog šiitskog pokreta koji pozivaju na osvetu.

Huti su inače naoružana grupa iz podsekte jemenske šiitske muslimanske manjine Zaidi. Ime su preuzeli po osnivaču pokreta Huseinu al Hutiju.

Grupa, formalno poznata kao Ansar Alah (Božji partizani),formirana je devedesetih godina prošlog veka, kako bi se borila protiv tadašnjeg predsednika države Alija Abdulaha Saleha, koga su optuživali za korupciju.

Huti
foto: Osamah Yahya / Zuma Press / Profimedia

Huti od 2014. vode građanski rat protiv jemenske vlade. Vladu je protiv Huta podržala koalicija arapskih zemalja koju predvode Saudijska Arabija i UAE. Huti se izjašnjavaju kao deo takozvane iranske osovine otpora protiv Izraela i SAD zajedno sa Hamasom i Hezbolahom. Zastava koju nose ima zlokobnu poruku i govori o njihovim ciljevima:

- Bog je veliki, smrt Americi, smrt Izraelu, kletva Jevrejima, pobeda islamu.

Huti su organizovani po uzoru na šiitsku naoružanu grupu Hezbolah koji im pruža opsežnu vojnu ekspertizu i obuku od 2014. godine. Takođe smatraju Iran saveznikom jer im je Saudijska Arabija zajednički neprijatelj.

Iran se sumnjiči da snabdeva Huti pobunjenike oružjem, a SAD kažu da je iranska obaveštajna služba ključna da im se omogući da gađaju brodove.

Teheran negira umešanost u napade Huta u Crvenom moru.

Zvanična vlada Jemena je Predsednički liderski savet na koji je predsednik Abdrabuh Mansur Hadi preneo svoja ovlašćenja u aprilu 2022. godine. Vlada se nalazi u saudijskoj prestonici Rijadu nakon što je Hadi pobegao odatle 2015. godine.

Većina stanovništva Jemena živi u oblastima pod kontrolom Huta.

Grupa prikuplja poreze i štampa novac.

Savet bezbednosti UN saopštio je da su do 2010. godine Huti imali između 100.000 i 120.000 sledbenika sastavljenih od naoružanih trupa i nenaoružanih pristalica.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track