OGLASIO SE PSIHIJATAR MASOVNOG UBICE: "Brejvik nije ozbilno depresivan", ministar pravosuđa izneo ZAVRŠNU REČ koja je PRESUDNA
Foto: JONATHAN NACKSTRAND / AFP / Profimedia

OGLASIO SE PSIHIJATAR MASOVNOG UBICE: "Brejvik nije ozbilno depresivan", ministar pravosuđa izneo ZAVRŠNU REČ koja je PRESUDNA

Planeta -

Anders Brejvik, ultradesničarski fanatik i neonacista koji je ubio 77 ljudi u napadima u Norveškoj 2011. i dalje je "vrlo opasan" i trebalo bi ga držati u izolaciji u zatvoru, rečeno je na norveškom sudu.

Brejvik na sudu inače tuži norvešku državu u pokušaju da prekine svoju izolaciju u zatvoru i da mu se ukinu ograničenja komunikacije s spoljnim svetom. Brejvik na sudu ima pravo na kratku izjavu po završetku saslušanja, a ročište na sudu u Oslu završava danas.

Andreas Hjetland, predstavnik Ministarstva pravosuđa, rekao je u petak u svojoj završnoj reči da "nema osnova za tvrdnju da su Brejvikova ljudska prava prekršena".

"Brejvik je i dalje vrlo opasan", rekao je sudu. "Još uvek postoji velika opasnost da može da počini nasilje ili da može inspirisati druge da počine nasilje." Kao i prethodnih dana, Brejvik je odmahivao glavom u znak neslaganja sa stavovima Hjetlanda.

Psihijatar ne misli da je ozbiljno depresivan

Brejvik je u utorak na svedočenju rekao da je izolacija "noćna mora" i da svaki dan razmišlja o samoubistvu. Njegov advokat rekao je u ponedeljak da njegov klijent pati od "duboke depresije". Brejvikov psihijatar je ipak juče izjavio kako ne misli da je Brejvik ozbiljno depresivan.

"Njegovi uslovi ga opterećuju i oseća se usamljeno. Teško je, ali ne mislim da je ozbiljno depresivan", rekla je Džejn Hermansen sudu.

(Kurir.rs/Index/Preneo: A.N.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track