POSLE AMERIČKE DEMONSTRACIJE SILE, HUTI SE NARUGALI ZAPADU: Evo šta poručuju posle napada na Jemen - Pentagon TVRDI SUPROTNO
Foto: Osamah Yahya/ZUMA / SplashNews.com / Splash / Profimedia, Shutterstock

POSLE AMERIČKE DEMONSTRACIJE SILE, HUTI SE NARUGALI ZAPADU: Evo šta poručuju posle napada na Jemen - Pentagon TVRDI SUPROTNO

Planeta -

Predstavnici pobunjeničkog jemenskog pokreta Ansar Alah (Huti), nakon napada na njihove mete od strane Sjedinjenih Država i Velike Britanije u noći 12. januara, zapretili su da će napasti "izvore pretnji" kako na kopnu, tako i na moru.

Huti su napade nazvali "neimpresivnim". Pentagon je zauzvrat saopštio da su "postigli dobar efekat". Sama operacija je u Vašingtonu opisana kao odbrambena i da je u pitanju odgovor na "napade bez presedana koje izvode Huti" na brodove u Crvenom moru.

Američko vazduhoplovstvo saopštilo je da je pogodilo više od 60 ciljeva i 16 objekata Huta. Napad je izveden korišćenjem aviona i brodova po skladištima municije, lanserima i sistemima PVO u nizu jemenskih gradova, uključujući prestonicu Sanu i Hodejdu.

Američko vazduhoplovstvo je u saopštenju navelo da su napadi uključivali "koalicione vojne i pomorske udare i sredstva podrške iz celog regiona Bliskog istoka".

Bela kuća je pojasnila da je operacija izvedena "zajedno sa Ujedinjenim Kraljevstvom i uz podršku Australije, Bahreina, Kanade i Holandije".

London smatra da su delovali u okviru međunarodnog prava prilikom izvođenja napada na teritoriju Jemena. Britanska vlada je objasnila da je Velikoj Britaniji dozvoljeno da "koristi silu u slučajevima kada je samoodbrana jedino moguće sredstvo za borbu protiv stvarnog ili neposrednog oružanog napada".

Britanske pomorske snage nastavljaju da patroliraju Crvenim morem "kako bi odvratile dalju agresiju Huta", rekao je premijer Riši Sunak u saopštenju.

Istovremeno, Britanija ne planira da započne nove udare na položaje Huta, rekao je premijerov predstavnik, a citira Rojters.

Mohamed Abdel Salam, portparol jemenskog pokreta Ansar Alah, rekao je da će se napadi na civilne brodove povezane sa Izraelom u Crvenom moru nastaviti uprkos agresiji Sjedinjenih Država i Britanije. Prema njegovim rečima, saobraćaj u Crvenom moru "nije bio ugrožen" i Jemen je samo pružao podršku Palestincima u Pojasu Gaze.

Huti su od sredine novembra napali više od 20 civilnih brodova u Crvenom moru, prema procenama Centralne komande SAD.

Mohamed Abdel Salam je takođe rekao da su samo Britanija i SAD izvele udare na Jemen.

Vojni portparol pokreta Jahja Sari rekao je da su Sjedinjene Države i Britanija izvele 73 udara, ubivši pet Huta i ranivši još šest. Istovremeno, pokret tvrdi da napad nije naneo ozbiljnu štetu "ni na materijalnom ni na strateškom nivou".

Sari je uverio da "zločinačka agresija" neće ostati bez odgovora.

(Kurir.rs/TASS/Preneo: Đ. M.)

Bonus video:

02:20

IZRAEL MORA DA UBRZA OPERACIJU INAČE SE UKLJUČUJE SPONZOR?! Huti odlično opremljeni, jasno je KO stoji iza njihovog napada!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track