PANIKA MEĐU AMERIČKIM OBAVEŠTAJCIMA: Hezbolah može da napadne SAD
Foto: EPA Ayal Margolin, AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia, Shutterstock

PANIKA MEĐU AMERIČKIM OBAVEŠTAJCIMA: Hezbolah može da napadne SAD

Planeta -

Američke obaveštajne agencije veruju da militanti Hezbolaha mogu da izvrše napade unutar SAD ili da ciljaju američke diplomate u inostranstvu, piše novinski portal "Politiko", pozivajući se na neimenovane zvaničnike upoznate sa obaveštajnim podacima.

Zvaničnici veruju da bi prva meta Hezbolaha, militantne grupe koju podržava Iran, najverovatnije bilo američko osoblje na Bliskom istoku".

"Američke obaveštajne agencije prikupljaju podatke o Hezbolahu koji sugerišu da postoji mogućnost napada i na američke trupe ili na diplomatsko osoblje u inostranstvu. Šansa za napad na američkom tlu takođe raste kako tenzije u regionu eskaliraju", dodaje "Politiko".

Međutim, zvaničnici su odbili da navedu detalje o konkretnim vrstama napada koje bi Hezbolah mogao da izvede. Prema njihovim rečima, Hezbolah "ima ekspanzivnu međunarodnu mrežu koja bi omogućila grupi da koristi svoje operativce da izvrši napad u SAD".

U međuvremenu, obaveštajne agencije kažu da druge grupe u regionu nemaju takve sposobnosti.

"Politiko" ističe da bi napad unutar SAD ili napad na američke trupe i diplomate u inostranstvu "bio udar na administraciju američkog predsednika Džoa Bajdena".

Listi navodi da bi to takođe "vratilo" Vašington nazad na Bliski istok gde besni rat Izraela i Hamasa u trenutku kada pokušava da usredsredi svoje resurse nacionalne bezbednosti na suprotstavljanje Kini i Rusiji.

Kurir.rs/Politiko

Bonus video:

03:29

HEZBOLAH TREBAO DA UDARI OŠAMUĆEN IZRAEL, SADA JE KASNO?! Eksperti analizirali Nasralahov govor: NEĆE POKRENUTI TOTALNI RAT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja