ŠTA ĆE RUSI REĆI? Sunak u Kijevu predstavio najveći paket britanske vojne pomoći za Ukrajinu
Foto: Shutterstock

ŠTA ĆE RUSI REĆI? Sunak u Kijevu predstavio najveći paket britanske vojne pomoći za Ukrajinu

Planeta -

Premijer Velike Britanije Riši Sunak predstavio je danas tokom posete Kijevu novi paket vojnog finansiranja Ukrajine sa ciljem da uveri tu zemlju koju je Rusija pre skoro 23 meseca napala, da joj Zapad i dalje pruža podršku.

Paket pomoći, koji važi za sledeću fiskalnu godinu i vredan je 2,5 milijardi funti (3,2 milijarde dolara), najveći je koji je Velika Britanija dala Ukrajini od početka rata.

Naime, on je od prethodnog godišnjeg paketa veći za 200 miliona funti (233 miliona dolara), saopštila je britanska vlada.

„Ovde sam danas sa jednom porukom: Ujedinjeno Kraljevstvo… neće posustati“, rekao je Sunak i dodao. „Bićemo uz Ukrajinu, i u njihovim najmračnijim vremenima i u boljim vremenima koja dolaze.

U paketu su sredstva za nabavku raketa dugog dometa, hiljada dronova, za protivvazdušnu odbranu, artiljerijsku municiju i za finansiranje pomorske bezbednosti, naveo je Sunakov kabinet.

Britanska pomoć Ukrajini stiže u trenucima kada je finansijska pomoć iz SAD i Evrope zakočena, usled političkih nesuglasica.

„Ne odlazimo“, rekao je Sunak na konferenciji za novinare sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Ukrajinski zvaničnici pozdravili su najavu Velike Britanije, i predstavili je kao dokaz da podrška Zapada njenoj borbi protiv Rusije ne jenjava, kao što se neki pribojavaju.

„Ovo je signal svetu: Ukrajina nije sama“, rekao je Zelenski.

Vladimir Zelenski, Volodimir Zelenski
foto: Facebook/Володимир Зеленський

Sunak i Zelenski potpisali su bilateralni sporazum o bezbednosti za narednih 10 godina.

Taj sporazum će ostati na snazi dok Ukrajina ne dobije članstvo u NATO, čemu se nadamo, rekao je Zelenski.

Detalji sporazuma biće objavljeni naknadno, rekli su zvaničnici.

Kijev apeluje na Zapad da pošalje više pomoći nalik onoj koju daje Britanija, jer mukotrpni, iznurujući rat nije doneo bitnije promene duž zamrznute linije fronta, i obe strane su se okrenule dalekometnim udarima, projektilima i dronovima.

Sunak je rekao da je Ukrajinu učinio svooim prvom ovogodišnjom destinacijom za inostranu posetu, kako bi joj poslao „snažan signal“ podrške, koji ukazuje na „ozbiljnost situacije ovde i na našu odlučnost da budemo uz Ukrajinu“.

Prema Sunakovim rečima, ruski predsednik Vladimir Putin „moraće da prizna da mi ne idemo nigde“.

Sunakova poseta usledila je nekoliko sati nakon što su britanska i američka vojska, bombardovale položaje pobunjeničkih Huta, na teritoriji Jemena, koje podržava Iran.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track