OVAJ UREĐAJ TOKOM ZIME UNIŠTAVA SPERMATOZOIDE! Stručnjaci upozoravaju muškarce: Odmah ga isključite ako planirate da IMATE DETE
Foto: Profimedia

opomena

OVAJ UREĐAJ TOKOM ZIME UNIŠTAVA SPERMATOZOIDE! Stručnjaci upozoravaju muškarce: Odmah ga isključite ako planirate da IMATE DETE

Planeta -

Doktori upozoravaju muškarce da isključe grejače sedišta u automobilu ako žele da ostanu plodni!

Uređaj za grejanje sedišta, posebno popularan kad su spoljne temperature ispod nule, može da poveća temperaturu testisa, a doktori upozoravaju da to može negativno da utiče na proizvodnju sperme.

Zagrevanje intimnih delova tokom zimske vožnje može zvuči super prijatno, međutim, proizvodnja kvalitetne sperme zahteva da testisi budu nekoliko stepeni hladniji od ostatka tela.

- Već neko vreme znamo da zagrevanje testisa nošenjem uskih pantalona ili predugim sedenjem za volanom automobila može da smanji proizvodnju sperme - rekao je profesor Univerziteta u Mančesteru Alan Pejsi za Dejli mejl.

Pejsi savetuje muškarcima da se tokom zimske sezone klone i takozvanih električnih ćebadi.

- Pretpostavljam da bi upotreba grejača sedišta u automobilu ili električnih ćebadi tokom hladnog talasa mogla da učini istu stvar. Moj savet svim muškarcima koji planiraju trudnoću sa svojom partnerkom je da isključe grejače sedišta u automobilu i izbegavaju električnu ćebad. To bi moglo da napravi svu razliku - rekao je Pejsi.

Drugi stručnjak kaže da povremena i kratkoročna upotreba ne bi trebalo da bude problem.

- Sve što zagreva testise može oštetiti neke od spermatozoida zbog čega je manja verovatnoća da će oploditi jaje. Najveći krivci su duge vožnje biciklom u likri ili duge tople kupke. Povremena upotreba grejača sedišta i električnih ćebadi ne bi trebalo da predstavlja problem - rekla je doktorka Časa Džaisina sa Imperijal koledža u Londonu.

Međutim, nije samo toplota ono što utiče na proizvodnju sperme, a prošlogodišnja studija na Harvardu otkrila je da zanimanja takođe mogu uticati na to da li muškarac ima dovoljno jak uzorak za reprodukciju. Istraživanje je pokazalo da radnici koji se bave fizičkim poslovima imaju skoro 50 odsto veći broj spermatozoida od muškaraca koji rade u kancelarijama.

Tim iz Švajcarske, podsetimo, nedavno je otkrio da ako ste koristili mobilni telefon više od 20 puta dnevno imate 21 odsto manji broj spermatozoida u poređenju sa onima koji su ga koristili manje od deset puta dnevno.

(Kurir.rs/NY Post/Preneo Z.Ko/Foto:Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja