SVET JE GODINAMA ČEKAO NA OVO: Konačno će biti otkriveno čime raspolaže Kim Džong Un? Njegov UBITAČNI "POKLON" Rusima već testiran
Foto: mil.ru/Youtube/Guardian%20News/Twitter/@war_noir

SVET JE GODINAMA ČEKAO NA OVO: Konačno će biti otkriveno čime raspolaže Kim Džong Un? Njegov UBITAČNI "POKLON" Rusima već testiran

Planeta -

Vojni analitičari su rekli da će SAD i saveznici, pre svega Južna Koreja, steći dragoceno znanje o severnokorejskim projektilima kada ih Rusija upotrebi u Ukrajini.

Ambasador Južne Koreje u Ujedinjenim nacijama Hvang Đun Kuk optužio je u sredu Severnu Koreju da koristi Ukrajinu kao "poligon za testiranje" svojih raketa, koje mogu biti opremljene nuklearnim bojevim glavama.

Hvang je rekao da ih je Rusija koristila 30. decembra 2023., 2. januara i 4. januara 2024. godine.

Portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi rekao je da je Rusija nabavila "nekoliko desetina" balističkih projektila od Severne Koreje i upotrebila ih u napadima koje je izvela 30. decembra 2023. i 2. januara 2024. godine.

Ramon Pačeko Pardo iz Centra za strateške i međunarodne studije (CSIS) rekao je da je rat u Ukrajini jedinstvena prilika da se nauči kakav učinak imaju ove rakete na bojnom polju.

- Očigledno će to pomoći posmatračima jer će Severna Koreja upotrebiti te rakete ako dođe do rata na Korejskom poluostrvu - rekao je Pardo.

Severna Koreja testira različite balističke rakete od 2017. godine. Lansirali su 68 projektila pretprošle godine, rekao je Džejms Martin iz Centra za studije neproliferacije.

SAD, Južna Koreja i Japan dele obaveštajne podatke o ovim projektilima, ali još uvek nisu korišćeni u sukobu.

Pošto ih Rusija koristi u Ukrajini, susedi Amerike i Severne Koreje će moći da saznaju koliko su precizne, koliki domet imaju, koliko su efikasne, da li se kvare i može li Ukrajina da ih presretne.

- Ako Ukrajina lakše obara severnokorejske rakete nego ruske, onda znamo da Severnokorejci nisu toliko napredni - rekao je Pardo.

Dejvid Olbrajt, predsednik neprofitnog Instituta za nauku i međunarodnu bezbednost u Vašingtonu, SAD, slaže se sa Pardoovom ocenom. On je dodao da će ostaci raketa dati analitičarima priliku da prouče od kojih komponenti su napravljene i kako su dizajnirane.

kim džong un, Severna Koreja
foto: Foto: AP

- Ako se delovi mogu identifikovati, to će biti važno - rekla je Olbrajtova.

To saznanje moglo bi pomoći Amerikancima da usavrše svoje sisteme protivvazdušne odbrane kao što je Patriot, rekao je Fabijan Hinc iz istraživačkog centra Međunarodni institut za strateške studije.

- Vredne informacije će se dobiti ako se mogu pažljivo ispitati - rekao je Hinc.

Ukrajina je već počela da analizira ostatke raketa za koje sumnja da su severnokorejske.

Generalni tužilac Ukrajine Andrij Kostin rekao je da prikupljeni dokazi sugerišu da je Harkov napadnut severnokorejskim projektilima 2. januara.

SAD i 50 njenih saveznika osudili su upotrebu severnokorejskih projektila u Ukrajini jer će Pjongjang od toga dobiti "dragoceno tehničko i vojno znanje".

(Kurir.rs/Jutarnji program/Preneo: Đ. M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track