UN POSLE 100 DANA RATA U GAZI: Mrlja na našoj zajedničkoj čovečnosti
Foto: EPA Mohammed Saber

UN POSLE 100 DANA RATA U GAZI: Mrlja na našoj zajedničkoj čovečnosti

Planeta -

Smrt, razaranje velikih razmera i bol poslednjih 100 dana od početka rata u Gazi između Izraela i palestinskog pokreta Hamas predstavljaju mrlju na našoj zajedničkoj čovečnosti, izjavio je danas šef agencije UN za palestinske izbeglice (UNRWA).

"Prošlo je 100 dana od početka tog razornog rata, ubijanja i raseljavanja ljudi u Gazi, posle užasnih napada Hamasa i drugih grupa na narod u Izraelu. To je 100 dana teškoća i muke za taoce i njihove porodice", rekao je Filip Lazarini (Philippe Lazzarini) posle posle palestinskoj teritoriji.

Ono kroz šta prolazi stanovništvo Gaze je "nepodnošljivo, u trci je sa vremenom protiv gladi", upozorio je visoki zvaničnik UN.

"Teško stanje dece je posebno zgražavajuće. Biće potrebne godine da se izleči čitava generacija traumatizovane dece", dodao je on.

Lazarini je zatražio od zaraćenih strana da poštede zgrade kao što su bolnice ili prostorije UNRWA. Takvu infrastrukturu "nikada nijedna strana ne bi trebalo da koristi u vojne svrhe", rekao je zvaničnik.

Napomenuo je da je od početka rata ubijeno 146 pripadnika UNRWA.

Rat u Gazi pokrenut je napadom palestinskog islamističkog pokreta Hamas 7. oktobra na tlo Izraela, u kojem je poginulo oko 1.140 ljudi, uglavnom civila, prema podacima AFP-a na osnovu izraelskih podataka.

U vojnim operacijama koje je Izrael od tada sproveo u Pojasu Gaze, poginule su 23.843 osobe, a povređeno je više od 60.300, navodi se u najnovijem izveštaju palestinskog ministarstva zdravlja pod kontrolom Hamasa.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja