UŽASNE SCENE SA ISLANDA Pogledajte kako kulja lava iz vulkana! Ovako nešto se ne PAMTI (VIDEO)
Foto: EPA Iceland Civil Defense Almannav

UŽASNE SCENE SA ISLANDA Pogledajte kako kulja lava iz vulkana! Ovako nešto se ne PAMTI (VIDEO)

Planeta -

Vulkan na jugozapadu Islanda eruptirao je danas, saopšteno je, što je peta erupcija na poluostrvu Rejkjanes od 2021.

Helikopter obalske straže poslat je da proceni situaciju i tačnu lokaciju, saopštila je agencija civilne zaštite. Erupcija je počela severno od ribarskog grada Grindavika, ali još uvek nije jasno odakle tačno izlazi lava ni u kojem smeru teče, objavila je televizijska kuća RUV.

Poslednja erupcija na poluostrvu započela je u vulkanskom sistemu Svartsengi 18. decembra, nakon evakuacije svih 4000 stanovnika grada Grindavika i zatvaranja geotermalne banje Blue Lagoon, popularnog turističkog mesta.

Grindavik je na kraju bio pošteđen jer je lava tekla u drugom smeru od grada. Ležeći između evroazijske i severnoameričke tektonske ploče, dve najveće na planetu, Island je seizmičko i vulkansko žarište aktivnosti jer se dve ploče kreću u suprotnim smerovima.

Nove evakuacije

Grindavik će opet biti evakuisan zbog erupcije. Svih 4000 stanovnika trebalo bi da napusti Grindavik do ponedeljka uveče, nakon čega će im biti zabranjeno da se vrate u grad naredne tri nedelje, saopštila je policija.

Grad je već bio evakuisan zbog niza potresa tokom ranijih nedelja, koji su prouzrokovali veliku štetu, uključujući i duboke pukotine na ulicama. Pre nekoliko dana islandski mediji izvestili su da je radnik upao u jednu od tih pukotina. Potraga za njim u međuvremenu je obustavljena.

(Kurir.rs/Index/Preneo: A.N.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja