"POLJACI SE STIŠALI, SHVATILI DA ĆE BITI SLEDEĆI" Putinov poslanik kaže da je Ukrajina gotova, da se Švedska i BALKAN "pripremaju"
Foto: Stanislav Krasilnikov / TASS / Profimedia, Shutterstock

RUSKI ZVANIČNIK PRETI NAPADOM ČLANICI NATO

"POLJACI SE STIŠALI, SHVATILI DA ĆE BITI SLEDEĆI" Putinov poslanik kaže da je Ukrajina gotova, da se Švedska i BALKAN "pripremaju"

Planeta -

Aleksej Žuravljov, ruski zastupnik i bliski saveznik ruskog predsednika Vladimira Putina, sugerirao je tokom nedavnog televizijskog nastupa da bi sledeća meta Moskve mogla da bude Poljska.

Ruska invazija na Ukrajinu, koja je po Putinovom nalogu počela u februaru 2022., bliži se drugoj godišnjici, a borbe se nastavljaju i naizgled im se ne nazire kraj.

Jutarnji list navodi da su, iako im "specijalna vojna operacija" navodno nije išla skroz po planu, ruski zvaničnici nastavili da nagoveštavaju slične invazije u bliskoj budućnosti, a kao verovatne mete najčešće se pominju teritorije bivšeg Sovjetskog Saveza.

Poslednja potencijalna buduća meta koju je nagovestio ruski dužnosnik je Poljska, koja nikada službeno nije bila sovjetska teritorija, ali je bila saveznik u Istočnom bloku tokom Hladnog rata.

Aleksej Žuravljov
Aleksej Žuravljovfoto: Stanislav Krasilnikov / TASS / Profimedia

U petak je Džulija Dejvis, za koju se navodi da je osnovala organizaciju za nadzor ruskih medija "Rašan midija monitor", na internetu objavila deo emisije ruske državne televizije u kojoj je Žuravljov dao da se nasluti da je Poljska sledeća meta.

Navodi se da je Žuravljov član Državne dume poznat po nacionalističkim i militarističkim tendencijama.

- Još jedno pitanje za vas, momci sa Zapada, što ćete učiniti u vezi s tim? Jako dobro razumeju da je Ukrajina gotova. Pa šta dalje? Švedska se priprema, a i Balkan. Poljaci su se malo stišali, verovatno su počeli da shvataju da su oni sledeći. Naravno, nemamo iluzija, ali razumemo da se svi oni spremaju za sledeću fazu rata - tvrdi Žuravljov.

Poljska
foto: Shutterstock

Poljska je, za razliku od Ukrajine, članica NATO kojem je zvanično pristupila 1999. godine.

Podseća se da bi napad na Poljsku doveo do toga da i ostale članice NATO uđu u rat, pošto se u članu 5 osnivačkog ugovora Alijanse navodi da se agresija na jednog člana Severnoatlantskog saveza smatra napadom na sve članice.

Vladimir Putin
foto: Alexander Zemlianichenko / AFP / Profimedia

Krajem prošlog meseca Poljska je mobilisala trupe nakon što je "neidentifikovani vazdušni objekt" prešao njenu granicu iz pravca Ukrajine.

Ovaj incident dogodio se tokom, kako je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski opisao, "masovne runde napada projektilima i bespilotnim letelicama koje je izvela Rusija".

(Kurir.rs/Jutarnji list/Preneo: N. V.)

Bonus video:

01:07

UKRAJINA JE SADA TROSTRUKO UGROŽENA! Analitičari o izjavi nemačkog kancelara Šolca: To plaća SVET, a Putin će ODRŽATI SVOJU REČ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track