TRAKTORI STIŽU U BERLIN, SPREMA SE HAOS: Velike završne demonstracije nemačkih paora protiv Šolcove vlade, ZATVOREN CENTAR GRADA
Foto: Rolf Zöllner / imago stock&people / Profimedia, PATRICK PLEUL / AFP / Profimedia, AP Markus Schreiber

POLJOPRIVREDNICI NE ODUSTAJU

TRAKTORI STIŽU U BERLIN, SPREMA SE HAOS: Velike završne demonstracije nemačkih paora protiv Šolcove vlade, ZATVOREN CENTAR GRADA

Planeta -

Udruženje poljoprivrednika Nemačke i njegove pokrajinske organizacije pozvali su na današnje velike demonstracije protiv smanjenja subvencija koja je uvela savezna vlada kancelara Olafa Šolca.

Berlinski Tagesšpigel navodi da se očekuju hiljade učesnika protesta koji od sinoć pristižu u nemačku prestonicu.

Navodi se da će ove demonstracije biti vrhunac talasa protesta poljoprivrednika koji su se u toj zemlji odvijali prethodnih dana.

Nemački list navodi da zbog demonstracija poljoprivrednika postoji rizik od saobraćajnog haosa u Berlinu i čitavom tom regionu.

Navodi se da je berlinska policija sinoć objavila da će za poljoprivredna vozila biti zatvoren centar grada pošto je područje centralnih ulica već puno traktora.

- Naš posao je u polju - kaže Rajnhold Bauman, koji je zajedno sa suprugom Gertrud stigao traktorom u Berlin.

Njih dvoje drže organsku farmu na području jezera Konstans (Bodenze) i kažu da ih muči "nenormalna birokratija" zbog čega barem dva dana nedeljno moraju da rade u kancelariji.

Ukidanje subvencija je za njih bila kap koja je prelila čašu, pa navode da su u prestonicu došli da se bore protiv propale poljoprivredne politike vlasti koja traje poslednjih 20 godina, ali i za svoju otadžbinu.

Nemačka, protest
foto: Rolf Zöllner / imago stock&people / Profimedia

Najveći poljoprivredni protesti u istoriji Nemačke krenuli su prošlog ponedeljka kada praktično nije bilo dela zemlje koji je normalno funkcionisao pošto je na drumove izašlo hiljade traktora.

Olaf Šolc
foto: EPA Filip Singer

Ispred Brandenburške kapije u Berlinu tada je u koloni poljoprivrednih vozila koja je blokira viđena i zastave nekadašnje Nemačke Demokratske Republike (DDR), a bilo je i zahteva za raspisivanje varednih izbora.

Nemačka, protest
foto: Rolf Zöllner / imago stock&people / Profimedia

Nemačka vlada je tada saopštila da neće biti promena u vezi sa postepenim ukidanjem poljoprivrednih subvencija, a portparol kancelara Šolca je poručio da "ne mogu uvek svi da budu zadovoljni".

Nemačka, protest
foto: PATRICK PLEUL / AFP / Profimedia

Nemački vicekancelar Robert Habek je istog dana upozorio da su ekstremne snage preotele protest poljoprivrednika i pozvao na zaštitu demokratije.

Nemačka, protest
foto: PATRICK PLEUL / AFP / Profimedia

Habek, koji je i nemački ministar ekonomije, objavio je video poruku na društvenim mrežama.

- Postoje pozivi koji kruže sa fantazijama o puču. Ekstremističke grupe se formiraju, otvoreno se pokazuju nacionalistički simboli - poručio je tada Habek.

Ipak, protesti su već narednog dana bili manjeg intenziteta, da bi u sredu ponovo ojačali, a istog dana započeo je i štrajk mašinovođa "Dojče bana" (Nemačke železnice - DB) koji je dodatno doprineo saobraćajnom haosu.

(Kurir.rs/Der Tagesspiegel/Preveo i priredio: N. V.)

Bonus video:

03:24

NEMAČKA IZBACUJE PREKO MILION MIGRANATA IZ DRŽAVE ZBOG UČESTVOVANJA U PROTESTU?! Aćimović tvrdi: Izgubili su STABILNOST

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track