TEŽAK UDARAC: Ukrajinske snage oborile dva ruska KOMANDNA aviona
Foto: AP Kateryna Klochko, Shutterstock, Ilustracija

novi napadi

TEŽAK UDARAC: Ukrajinske snage oborile dva ruska KOMANDNA aviona

Planeta -

Ukrajinske vazduhoplovne snage oborile su dva ruska komandna aviona iznad Azovskog mora, objavio je danas šef ukrajinske vojske Valerij Zalužnji, što bi predstavljalo značajan udarac za Rusiju u zoni koja treba da je pod njenom kontrolom.

On je rekao da su uništili ruski Berijev A-50 avion za kontrolu i rano upozorenje i letelicu Il-22 koja služi kao komandni centar.

"Zahvaljujem vazduhoplovnim snagama na toj operaciji, savršeno planiranoj i izvršenoj u regionu Azovskog mora", rekao je Zalužnji, prenosi Frans pres.

Avioni su ključni u pomaganju organizovanja kretanja ruskih snaga na bojnom polju.

Njihovo obaranje predstavlja veliki poduhvat za Ukrajinu u gotovo dvogodišnjem ratu u vreme kada se u borbama na frontu već duže ne napreduje, navodi agencija AP.

Zalužni nije rekao kako su letelice oborene ali Ukrajina je dobila sofisticirane moderne sisteme vazduhoplovne odbrane od svojih zapadnih saveznika. Avioni služe za obaveštavanje, identifikaciju meta i koordinaciju trupa.

Za sada nema zvaničnog komentara od Moskve. Ruski ratni blogeri su javili da su oba aviona bila na meti prijateljske vatre, ali nisu dali dokaze. Prema njima IL-22 je oštećen, ali je uspeo uspešno da sleti.

Upitan o tome na brifingu sa novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da ne može da komentariše pošto nije upoznat sa tom temom.

"Nemamo informacije o tome" rekao je Peskov i uputio novinare na Ministarstvo odbrane koje, kako navodi Frans pres, obično ne izveštava o svojim gubicima i porazima od početka ruske ofanzive.

Berijev A-50 je letelica za rano upozoravanje sa velikim radarom koji može da primeti vazdušne ciljeve udaljene do 650 kilometara. Ima posadu od 15 članova. Prema izveštajima ruska flota koristi devet takvih letelica.

Avion IL-22 predstavlja komandni centar u vazduhu namenjen da nadgleda vojne operacije i prenosi radio signale vojsci na liniji fronta. Prema izveštajima rusko ratno vazduhoplovstvo ima 12 takvih aviona.

(Kurir.rs Beta Preneo: T.A.)

Bonus video:

03:08

AKO VAS ZANIMA KOJE PROJEKTILE BI TREBALO DA DOBIJE UKRAJINA, POGLEDAJTE VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track