TRAMP UBEDLJIVOM POBEDOM POČEO POVRATAK U BELU KUĆU: Ajova je osvojena, savet rivalima da već sada odustanu od trke (VIDEO)
Foto: AP Andrew Harnik, EPA Justin Lane, AP Charlie Neibergall

OKONČANI KOKUSI KOJIMA JE OTVORENA IZBORNA SEZONA U AMERICI

TRAMP UBEDLJIVOM POBEDOM POČEO POVRATAK U BELU KUĆU: Ajova je osvojena, savet rivalima da već sada odustanu od trke (VIDEO)

Planeta -

Donald Tramp, bivši američki predsednik, sigurno je startovao na otvaranju izborne sezone u SAD, pošto je u Ajovi pobedio na glasanju za predsedničke kandidate Republikanske partije.

Trampova ubedljiva pobeda i to sa 51 odsto osvojenih glasova, što je najveći procenat u republikanskim trkama ikada u ovoj saveznoj državi, samo je potvrdila ono što se već naslućivalo, a to je da je stranka i dalje uz njega.

To ocenjuje CNN koji navodi da je Tramp je na kokusima u Ajovi dobio nešto više od 56.000 glasova, skoro 33.000 glasova više u odnosu na drugoplasiranog Rona Desantisa, guvernera Floride.

Niki Hejli, nekadašnja američka ambasadorka u Ujedinjenim nacijama, osvojila je treće mesto sa malo više od 21.000 glasova, a iza nje su Vivek Ravasvami s oko 8.500 glasova i Asa Hačinson sa tek 191 glasom.

Donald Tramp
foto: AP Andrew Harnik

Kada je u pitanju broj delegata koje su predsednički kandidati osvojili za završnu republikansku konvenciju koja će na leto proglasiti osobu koja će u ime te stranke učestvovati u trci za Belu kuću u novembru, Tramp je i tu ubedljivo prvi.

Njemu je pripalo 20 delegata, Desantisu 8, Hejli je osvojila 7, Ravasvami 3, a nikome nisu dodeljena dva delegata.

Donald Tramp
foto: AP Andrew Harnik

Na završnoj konvenciji republikansku predsedničku nominaciju osvojiće kandidat koji prikupi barem 1.215 od 2.429 delegata dodeljenih tokom kokusa i unutarstranačkih izbora.

Tokom proslave pobede u De Mojnu, glavnom gradu Ajove, Tramp je izbegao svoje republikanske rivale zove po nadimcima i vređa ih, kako je to obično ranije radio.

Ron Desantis
Ron Desantisfoto: AP Charlie Neibergall

On je čestitao Desantisu, Hejli i Ramasvamiju na izbornom rezultatu i sve troje opisao kao "veoma pametne ljude, veoma sposobne ljude".

Ali, CNN ocenjuje da je u govoru jasno sugerisao da njegovi stranački rivali treba da odustanu od trke i pridruže se njegovoj kampanji.

- Jako je važno i želim da ovo čini veliki deo naše poruke: Mi ćemo se ujediniti. I to će da se desi uskoro - kazao je Tramp.

Niki Hejli
Niki Hejlifoto: EPA Justin Lane

CNN navodi da je niz republikanskih kongresmena naklonjenih Trampu kazao toj televiziji nakon objave rezultata iz Ajove da je njegova pobeda tu jasan signal rivalima da treba da odustanu od trke.

- Ovi unutarstranački izbori su gotovi. Ova trka je gotova - poručio je kongresmen Met Gec sa Floride tokom žurke Trampovih pristalica.

On je ocenio da je Tramp "konsolidovao Republikansku partiju".

- Ronu Desantis su dostavljali poštu ovde (u Ajovu). Kao da se preselio tu. Koji je njegov argument da nastavi ovu kampanju? - upitao je Gec.

Mardžori Tejlor Grin, kongresmenka iz Džordžije, složila se s njim.

- Oni (Trampovi rivali) bi trebalo da odustanu. Mislim da je novac od donatora veoma važan. A politički konsultanti su prilično uspešni u ubeđivanju kandidata da ostanu u trci mnogo duže nego što bi zaista trebalo - kazala je ona.

Roni Džekson, kongresmen iz Teksasa, smatra da je Ajova prekretnica u ovoj izbornoj trci i nada se da će još njegovih republikanskih kolega sa Kapitol hila sada stati uz Trampa i podržati njegovu predsedničku kandidaturu.

- Po mom mišljenju neizbežno je da on bude nominovan. A ja samo želim da vidim moje prijatelje i kolege kako se slažu s tim - naveo je Džekson.

(Kurir.rs/CNN/Preveo i priredio: N. V.)

Bonus video:

01:01

TRAMP JE OSVEDOČENI MRZITELJ MUSLIMANA M. Kostić: Obe strane polažu prava na božju pomoć U RATU, a od OVOGA NAJVIŠE STRAHUJU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track