STARTNI PIŠTOLJ JE OPALJEN, POGLEDAJTE ŠTA ČEKA TRAMPA NA PUTU DO BELE KUĆE: Sva glasanja, sva suđenja i još nešto (FOTO)
Foto: AP Andrew Harnik

TRKA JE KRENULA

STARTNI PIŠTOLJ JE OPALJEN, POGLEDAJTE ŠTA ČEKA TRAMPA NA PUTU DO BELE KUĆE: Sva glasanja, sva suđenja i još nešto (FOTO)

Planeta -

Proglašenjem rezultata republikanskih kokusa u Ajovi zvanično je opaljen startni pištolj u kampanji za predsedničke izbore 2024. u SAD.

To navodi britanski Dejli telegraf koji podseća da je Tramp ubedljivo pobedio na prvom unutarstranačkom glasanju u sezoni, održanom u američkoj saveznoj državi koja se bori sa ledenim temperaturama.

Navodi se da ankete predviđaju neizvesni revanš između Trampa i aktuelnog demokratskog predsednika Džoa Bajdena, u predsedničkoj trci koja će biti jedna od najvažnijih u istoriji Amerike.

Ali, Trampa takođe tokom pove godine očekuje i gomila pravnih procesa, pa će on morati i da vodi kampanju i da bude na sudu.

Donald Tramp
foto: AP Andrew Harnik

Ovo su ključni datumi za njega:

15. januar: Prvo republikansko glasanje u Ajovi i početak druge građanske parnice koju je protiv njega pokrenula spisateljica Elizabet Džin Kerol.

21. januar: CNN organizuje drugu debatu republikanaca pred unutarstranačke izbore u Nju Hempširu.

23. januar: Republikanci glasaju na unutarstranačkim izborim u Nju Hempširu, demokrate pokušavaju da odlože svoje u toj saveznoj državi.3. februar: Unutarstranački izbori Demokratske partije u Južnoj Karolini.

24. februar: Unutarstranački izbori Republikanske partije u Južnoj Karolini.

Donald Tramp
foto: AP Pablo Martinez Monsivais

4. mart: Suđenje Trampu pred federalnim sudom u Vašingtonu, optužen je za pokušaj poništavanja rezultata predsedničkih izbora 2020.

5. mart: "Super utorak", dan kada se održavaju unutarstranački izbori u 15 saveznih država, uključujući Teksas i Kaliforniju., odlučujuča tačka republikanske trke.

12. mart: Unutarstranački izbori i kokusi u sedam saveznih država, uključujući Mičigen.

19. mart: Unutarstranački izbori u četiri savezne države, uključujući Floridu i Ilinois.

25. mart: Početak suđenja Trampu u Njujorku zbog potkupljivanja porno zvezde Stormi Danijels, proces pokrenuo Alvin Breg, okružni tužilac Menhetna.

Stormi Danijels
foto: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

April: Unutarstranački izbori u Viskonsinu, Delaveru, Merilendu, Pensilvaniji, Rod Ajlendu i Konektikatu.

Maj: Unutarstranački izbori u Indijani, Nebraski, Zapadnoj Virdžiniji, Kentakiju i Oregonu.

14. maj: Saslušanje u pretpostupku u procesu protiv Trampa u kojem je optužen za nelegalno gomilanje poverljivih dokumenata na svojem imanju Mar-a-Lago i sprečavanje vlade da dođe do njih, postupak pokrenuo specijalni tužilac Džek Smit.

20. maj: Početak tog procesa.

Jun: Unutarstranački izbori u Montani, Nju Džersiju, Nju Meksiku, Južnoj Dakoti i prestonici Vašingtonu.

Od 15. do 18. jula: Republikanska nacionalna konvencija u Milvokiju na kojoj će zvanično biti objavljen kandidat te stranke za predsednika SAD.

Donald Tramp
foto: AP Andrew Harnik

Od 19. do 22. avgusta: Demokratska nacionalna konvencija u Čikagu.

5. novembar: Predsednički izbori u Americi.

10. decembar: Ističe rok da savezne države razreše sve sporove oko toga koga šalju za elektorski koledž, telo koje zvanično glasa i određuje ishod izbora.

16. decembar: Elektori se sastaju u glavnim gradovima saveznih država i zvanično glasaju na elektorskom koledžu.

6. januar 2025: Zvanično prebrojavanje glasova elektonskog koledža na zajedničkoj sednici oba doma Kongresa.

20. januar 2025: Inauguracija predsednika SAD koji polaže zakletvu.

(Kurir.rs/The Daily Telegraph/Preveo i priredio: N. V.)

Bonus video:

02:50

SAVETNIK ZA DIPLOMATIJU SAD-a EKSKLUZIVNO ZA KURIR TV UOČI IZBORA: Ako Tramp pobedi, ohrabrivaće Izrael da potpuno ELIMINIŠE HAMAS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track