IRAN PRIZNAO SMRTONOSNE NAPADE NA PAKISTAN: Pakistanci prete - biće ozbiljnih posledica
Foto: ARASH KHAMOUSHI / AFP / Profimedia, ATTA KENARE / AFP / Profimedia

IRAN PRIZNAO SMRTONOSNE NAPADE NA PAKISTAN: Pakistanci prete - biće ozbiljnih posledica

Planeta -

Iran je priznao da je juče izveo raketni i dron napad na zapadni Pakistan, dok su zvaničnici u Islamabadu rekli da je dvoje dece ubijeno, a troje povređeno u napadu u Beludžistanu.

Iranski ministar spoljnih poslova rekao je da je meta operacije bila militantna grupa Džejš al Adli, koju je opisao kao "iransku terorističku grupu" u Pakistanu.

Zbog toga je pakistanska vlada opozvala svog ambasadora u Iranu. Udar u Beludžistanu dolazi nakon što je Iran napao mete u Iraku i Siriji ranije ove nedelje.

"Biće ozbiljnih posledica"

Pakistan, država sa nuklearnim oružjem, rekao je da je napad "ilegalan" i upozorio na "ozbiljne posledice". Međutim, iranski ministar inostranih poslova Hosein Amir-Abdolahian insistirao je u Davosu da niko od pakistanskih državljana nije bio na meti osim pripadnika Džejš al-Adla.

- Mi smo ciljali samo iranske teroriste na pakistanskom tlu - rekao je Amir-Abdolahian, a potom dodao da je razgovarao sa pakistanskim kolegom i "uverio ga da poštuju suverenitet i teritorijalni integritet Pakistana i Iraka".

"Iran se sveti"

Kina je danas pozvala Pakistan i Iran da pokažu "uzdržanost" i "izbegnu akcije koje bi dovele do eskalacije tenzija".

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Mao Ning dodao je da Peking te zemlje vidi kao "bliske susede“.

Iran, koji se potresa od nedavnih smrtonosnih napada na sopstvenom tlu, izgleda da traži osvetu protiv onih koje smatra odgovornim. U vreme pojačanih regionalnih tenzija, Iran želi da demonstrira snagu i pokaže sopstvenom stanovništvu da akti nasilja neće proći nekažnjeno., piše "Bi-Bi-Si".er

Jučerašnji udar u Pakistanu pogodio je selo u ogromnoj jugozapadnoj pograničnoj provinciji Beludžistan. Teheran je rekao da gađa Jaiš al-Adl, ili "Vojska pravde", etničku sunitsku grupu koja je izvršila napade unutar Irana, kao i pakistanske vladine snage.

Prošlog decembra, "Džejš al-Adl" je napao policijsku stanicu u Rasku, gradu blizu granice sa Pakistanom.

Najgori napad od Islamske revolucije

Iran je pre dve nedelje pretrpeo najgori napad od Islamske revolucije kada su dve bombe ubile 84 osobe na ceremoniji u Kermanu u znak sećanja na američko ubistvo zloglasnog generala iranske Revolucionarne garde Kasema Sulejmanija.

Iran je u ponedeljak ispalio balističke rakete na Siriju i sever Iraka pod kontrolom Kurda. Iran je rekao da gađa Islamsku državu i izraelsku obaveštajnu agenciju Mosad, za koje tvrdi da su umešani u bombaške napade u Kermanu.

Napad na Irak pogodio je zgradu u severnom gradu Irbilu. U napadu su poginula četiri civila, a šest je povređeno, saopštile su lokalne vlasti. SAD su osudile napad. Iran je potom udario na severozapadnu sirijsku provinciju Idlib, koja je poslednje preostalo uporište opozicije u zemlji i dom za 2,9 miliona raseljenih ljudi.

Kurir.rs/BBC

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja