UBIJEN TUŽILAC KOJI JE VODIO ISTRAGU O NAPADU NA TV Haos u Ekvadoru ne jenjava
Foto: EPA/Jose Jacome

UBIJEN TUŽILAC KOJI JE VODIO ISTRAGU O NAPADU NA TV Haos u Ekvadoru ne jenjava

Planeta -

Javni tužilac koji je vodio istragu o napadu na ekvadorsku televizijsku stanicu ubijen je u napadu u gradu Gvajakilu koji je prožet kriminalom.

Sezar Suarez, koji se fokusirao na slučajeve organizovanog transnacionalnog kriminala u provinciji Gvajas – jednoj od najnasilnijih oblasti u zemlji – upao je u zasedu na severu grada u sredu popodne.

- Zločinci, teroristi, neće zaustaviti našu posvećenost ekvadorskom društvu. Pozivamo snage reda da garantuju bezbednost onima koji izvršavaju svoje dužnosti - rekla je državna tužiteljka Diana Salazar u video snimku objavljenom na društvenim mrežama.

Njena kancelarija je vodila preliminarnu istragu na mestu ubistva, rekla je Salazar, izražavajući svoju tugu za Suarezom, ali ne dajući više detalja o zločinu.

Ekvador je potresen dramatičnim porastom nasilja, uključujući dramatičan napad na studio televizije TC u Gvajakilu, uzimanje više od 200 zatvorskog osoblja, eksplozije u nekoliko gradova i kidnapovanje policajaca.

Kao odgovor, predsednik Danijel Noboa proglasio je 60-dnevno vanredno stanje, uključujući noćni policijski čas, i označio 22 kriminalne grupe kao terorističke organizacije.

Suarez je navodno intervjuisao 13 naoružanih ljudi koji su zarobljeni nakon što su policijske specijalne snage ponovo zauzele TV stanicu, i istražuje ko je naredio napad visokog profila. Takođe je radio na brojnim drugim slučajevima visokog profila koji su uključivali trgovinu drogom i političku korupciju.

Ranije ove nedelje, on je za ekvadorski list El Universo rekao da nije imao policijskog telohranitelja.

Kurir.rs/Guardian

Bonus video:

04:40

ŠOKANTNA SAZNANJA U CRNOGORSKOJ SKUPŠINI! Advokat: Tužilac koji je uneo svetlost u pravosuđe ne sme da pusti decu van sobe?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track