KINA ODLUČILA DA "POVUČE RUČNU" :"Dve strane su imale razgovore o deeskalaciji situacije u Južnom kineskom moru"
Foto: Youtube Screenshot/Minobornii rosii

oglasilo se ministarstvo spoljnih poslova

KINA ODLUČILA DA "POVUČE RUČNU" :"Dve strane su imale razgovore o deeskalaciji situacije u Južnom kineskom moru"

Planeta -

Ministarstvo spoljnih poslova Kine je saopštilo danas da su se Kina i Filipini složili da smanje tenzije nakon godine javnih i napetih sukoba u Južnom kineskom moru, koji su izazvali zabrinutost za izbijanje oružanog sukoba u regionu.

U saopštenju Ministarstva se navodi da su dve strane dogovorile da će nastaviti da poboljšavaju komunikaciju i koristiti pregovore da rešavaju sve sporove na moru.

"Dve strane su imale iskrene i produktivne razgovore o deeskalaciji situacije u Južnom kineskom moru i obe strane su se složile da mirno rešavaju incidente, ako ih ima, diplomatskim putem", piše u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Filipina.

U novembru zvanična Manila je optužila kinesku obalsku stražu da je, zajedno sa pratećim brodovima, u spornim vodama izvršila opasne manevre i napala flipinski brod za snabdevanje, vodenim topovima.

Sporovi u Južnom kineskom moru se smatraju potencijalnim žarištima sukoba. Više zemalja tvrdi da poseduje prava na morske teritorije u tom regionu uključujući Brunei, Maleziju, Vijetnam i Kinu.

(Kurir.rs/Beta/Preneo: A.N.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track