VENECIJA UVODI POSEBNO PRAVILO Evo šta MORATE DA URADITE ako želite da posetite ovaj grad
Foto: Shutterstock

VENECIJA UVODI POSEBNO PRAVILO Evo šta MORATE DA URADITE ako želite da posetite ovaj grad

Planeta -

Venecija je pokrenula internet platformu koja posetiocima omogućuje plaćanje takse za ulazak u grad o kojoj se vode žestoke rasprave, a na snagu će stupiti krajem aprila i primenjivaće se u određenim danima kada se u gradu očekuju najveće gužve. Pokrenuta u januaru, online platforma za rezervacije i plaćanje ulaza posetiocima omogućuje preuzimanje QR koda koji jamči da su platili taksu.

Reč je o naknadi o kojoj se još uvek vode žestoke rasprave, a trebalo bi da se primenjuje u danima kada u Veneciji vlada najveća gužva. Na snazi će biti 29 dana, od 25. aprila do 5. jula, kako je krajem novembra najavio venecijanski gradonačelnik Luiđi Brugnaro. Nakon toga će se primenjivati svakog vikenda do sredine jula, s iznimkom 1. i 2. juna.

Taksa od 5 evra

Naknada se može platiti na internet stranici: cda.veneziaunica.it. Nakon što turisti uplate 5 evra dobijaju QR kod te ga preuzimaju na svoj mobilni telefon. Shema se ne odnosi na goste koji ostvaruju noćenja u gradu, na lokalno stanovništvo ili na osobe koje u Veneciju putuju svakodnevno zbog posla.

Venecija, karneval
foto: AP / Antonio Calanni

Izuzeta su i deca mlađa od 14 godina. Svi oni koji odluče u Veneciju doputovati bez plaćene naknade rizikuju kaznu između 50 i 300 eura. Svrha naknade, koja je i službeno uvedena u septembru nakon višegodišnje rasprave, jeste sprečavanje da masovni turizam Veneciji nanese još više štete nego dosad.

Nekoliko puta odložena i smanjivana, naknada od 5 evra u određene dane smanjena je u odnosu na iznos od 10 evra koliko su ranije neki zvaničnici predlagali, tražeći da takvo pravilo bude na snazi tokom cele godine.

Problem masovnog turizma

Treba znati da Veneciju svake godine poseti više od pet miliona ljudi. Na vrhuncu turističke sezone u gradu je često u svakom trenutku i više od 100.000 turista, koji brojčano nadmašuju broj stanovnika za najmanje 50 odsto.

Neki stručnjaci sa skepsom gledaju na uvođenje naknade i smatraju da neće znatno smanjiti priliv turista u Veneciju. Veruju da od dolaska u Veneciju turiste ne bi trebalo da odvrati naknada u iznosu od 5 evra s obzirom na to da su za putovanje i boravak u gradu već ranije odlučili da izdvoje i više stotina evra.

(Kurir.rs/Index/Preneo: A.N.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja