PAPA NE PRESTAJE DA ŠOKIRA: Usledila NOVA izjava koja je podelila CRKVU! Niko ne može da veruje da je OVO izjavio
Foto: AP Andrew Medichini

PAPA NE PRESTAJE DA ŠOKIRA: Usledila NOVA izjava koja je podelila CRKVU! Niko ne može da veruje da je OVO izjavio

Planeta -

Papa Franja je rekao da je se*sualno zadovoljstvo "dar od Boga" koji treba "disciplinovati strpljenjem".

Takođe je upozorio na po*nografiju, za koju je rekao da donosi zadovoljstvo bez veze i da može dovesti do zavisnosti.

Njegovo obraćanje u Vatikanu bilo je deo serije propovedi o porocima i vrlinama, fokusiranih na ono što je papa nazvao demonom požude.

Usledila je kritika konzervativnih katolika.

Kardinal Viktor Manuel Fernandez, koji je imenovan prošlog jula, našao se na udaru kritike zbog knjige koju je napisao i objavio krajem 1990-ih pod naslovom "Mistična strast: duhovnost i senzualnost".

Knjiga, koja je sada van štampe, govorila je o ljudskoj se*sualnosti i pružila detaljne opise muških i ženskih iskustava tokom orgazama. U razgovoru za katoličku onlajn publikaciju Cruk, kardinal Fernandez je rekao da je knjigu napisao kada je još bio mlad i da je sigurno ne bi napisao sada.

Papa Franja
foto: EPA/RICCARDO ANTIMIANI

Konzervativni komentatori su knjigu nazvali perverznom, a jedan je rekao da pokazuje da je kardinal Fernandez "nesposoban" da bude prefekt Dikasterija za doktrinu vere.

Papa se već pozabavio porokom proždrljivosti prošle nedelje i nije bilo nagoveštaja da je njegova propoved o požudi tokom opšte audijencije u sredu bila povezana sa kritikom kardinala.

On je rekao da požuda "razara odnose među ljudima", dodajući da su dnevne vesti dovoljne da dokumentuju ovu stvarnost.

"Koliko je veza koje su započele na najbolji način kasnije postale toksične veze?" upitao je.

Ovo nije prvi put da papa Franja ili kardinal Fernandez izazivaju gnev konzervativnih članova katoličke zajednice.

U decembru je kardinal Fernandez predstavio tekst, koji je kasnije odobrio papa Franja, u kojem su detaljno opisane smernice koje dozvoljavaju sveštenicima da blagosiljaju istopolne veze koje su još uvek smatrane grešnim.

Iako je kardinal Fernandez naglasio da taj stav ne potvrđuje status istopolnih parova u očima Katoličke crkve, za mnoge konzervativce je šteta učinjena.

Kardinal Gerhard Miler, koji je bio poglavar crkvene doktrine pod papom Benediktom KSVI, odlučno je osudio vatikanski dokument. U dugačkom odgovoru objavljenom na internetu, kardinal Miler je rekao da bi sveštenik koji blagosilja homose*sualnu zajednicu počinio "svetogrdni i bogohulni čin".

"Prema kriterijumu ove vrste blagoslova, mogla bi se blagosloviti i klinika za abortuse ili mafijaška grupa", rekao je kardinal Miler.

Prelati širom sveta takođe su objavili izjave u kojima osuđuju odluku, uključujući američke konzervativce, koji su dugo bili glasni u protivljenju papinim planovima za reformu Katoličke crkve.

Tenzije su dostigle najniži nivo kada je papa izbacio otvorenog kritičara američkog kardinala Rejmonda Berka iz njegovog stana u Vatikanu i ukinuo mu platu.

(Kurir.rs/BBC/Preneo: A.N.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track