UŽAS NA NEBU, BORCI ZAROBILI HELIKOPTER UN: Oglasilo se ministarstvo povodom potrage putnika, isplivali ŠOK podaci
Foto: AP

drama

UŽAS NA NEBU, BORCI ZAROBILI HELIKOPTER UN: Oglasilo se ministarstvo povodom potrage putnika, isplivali ŠOK podaci

Planeta -

Somalijske nacionalne snage u oblasti u kojoj su borci Al Šababa zarobili helikopter UN-a nastavljaju potragu za putnicima, izjavio je u četvrtak za Si-En-En Daud Aveis, somalijski ministar informisanja, kulture i turizma.

Aveis je rekao da su tragali za putnicima od srede uveče.

„Oni vrše potragu na veoma praktičan način jer moraju da angažuju lokalno stanovništvo u toj oblasti da bi dobili informacije i prikupili obaveštajne podatke kako bi pronašli gde se nalaze i kako bi mogli da budu brzo spaseni“, rekao je on, dodajući da somalijska vlada još uvek je čekao ažuriranje pretrage.

Osam ljudi je bilo u helikopteru kada su ga uhvatili borci Al Šababa u regionu Galmugud, uključujući strance i jednog državljanina Somalije, rekao je Aveis. On nije mogao da potvrdi da li je neko poginuo ili pobegao, rekavši da somalijske snage tragaju za svih osam osoba.

Helikopter UN za hitnu pomoć izvršio je prinudno sletanje verovatno zbog mehaničkog problema u Galmudugu, koji je kontrolisan zbog terorističke grupe povezane sa Al Kaidom, navodi državna somalijska nacionalna novinska agencija (SONNA).

Operater helikoptera koji je ugovorio sa UN rekao je za CNN da je "upoznat" sa incidentom, ali je odbio da pruži više detalja.

U helikopteru je radila posada iz Ikarusa, organizacije koja pruža medicinsku negu u konfliktnim situacijama širom sveta.

„Mi blisko sarađujemo sa našim kolegama u Somaliji i napori za reagovanje su u toku. Ne bismo želeli da potkopamo bilo koji od napora da se ova situacija reši daljim komentarisanjem u ovom trenutku“, rekla je kompanija sa sedištem u Dubaiju u saopštenju za CNN.

Incident se dogodio nedeljama nakon što je Maalim Ajman, viši vođa militantne grupe l-Šabab koja deluje u Somaliji i Keniji, ubijen 17. decembra u zajedničkoj vojnoj operaciji između somalijskih i američkih snaga.

Aveis je u petak objavio smrt Ajmana.

„Ajman je bio odgovoran za planiranje više smrtonosnih terorističkih napada u Somaliji i okolnim zemljama“, rekao je Aveis u izjavi na društvenim mrežama u to vreme.

Ajman je odgovoran za teroristički napad na američko i kenijsko osoblje na aerodromu Manda Bej u Keniji 5. januara 2020, kažu američki zvaničnici.

(Kurir.rs/CNN/ Preneo: T.A.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track