PROGOVORILA PUTINOVA ĆERKA: Intervju izazvao BURU, dve ključne teme NIJE NI POMENULA: "Znate li koliko košta TAJ PRSTEN (VIDEO)
Foto: Youtube/ПРОМОМЕД Россия/#FlyTour48

PROGOVORILA PUTINOVA ĆERKA: Intervju izazvao BURU, dve ključne teme NIJE NI POMENULA: "Znate li koliko košta TAJ PRSTEN (VIDEO)

Planeta -

Intervju sa Marijom Voroncovom, najstarijom ćerkom ruskog predsednika Vladimira Putina, objavljen je dva dana pred Novu godinu na Jutjubu.

Intervju je u prvi mah je prošao gotovo nezapaženo. Ruski mediji i korisnici društvenih mreža primetili su ga tek 11. januara.

Video 42-minutnog intervjua objavljen je 28. decembra na Jutjub kanalu "Promomed Rusija", koji je tada imao samo 145 pretplatnika.

Voroncova (38), doktor i naučnik, odgovarala je na pitanja za ruski podkast "#ProNauku" (o nauci), koji je, prema rečima voditeljke, namenjen mladim naučnicima i onima koji žele da osnuju kompaniju u ovoj sferi.

U vreme objavljivanja intervjua, projekat "Medtech.moscow" imao je manje od 3.000 pretplatnika na ruskoj društvenoj mreži VKontakte, manje od 2.000 pretplatnika na Telegramu i samo 49 na Jutjubu.

Ali, nakon što su mediji skrenuli pažnju na to, intervju je pregledan stotinama hiljada puta.

Ko je Marija Voroncova?

Voroncova je govorila uglavnom o nauci, medicini i istraživanjima u oblasti genetike, posebno proučavanju ljudskog genoma. Govoreći o lečenju pacijenata u Rusiji, ona je naglasila da je "za nas ljudski život i dalje najveća vrednost".

O ratu u Ukrajini nije bilo ni reči. A ni svog oca nikada nije spomenula.

Kremlj drži u tajnosti sve detalje o članovima porodice Vladimira Putina. Sam Putin nikada nije zvanično potvrdio da je Marija Voroncova njegova ćerka. Uvek je izbegavao novinarska pitanja o njoj.

Međutim, u svim zvaničnim dokumentima koje objavljuju ruski mediji ona se navodi kao Marija Vladimirovna Voroncova, rođena 1985. Ruski predsednik je više puta isticao da je ponosan na svoje dve ćerke i da se one ne bave politikom i biznisom.

Međutim, kako saznaju novinari, Marija Voroncova je 2019. godine u Moskvi osnovala kompaniju "Nomeko" koja realizuje projekte iz oblasti zdravstvene zaštite vredne milijarde. Na sajtu kompanije Voroncova je navedena kao član upravnog odbora.

Vladimir Putin
foto: Shutterstock, EPA Gavriil Grigorovsputnikkremlin

Prema istraživanju tima Alekseja Navaljnog, opozicionog aktiviste koji se nalazi u zatvoru, Voroncova je kao aktivista "Nomeka" 2020. zaradila 232 miliona rubalja (2,4 miliona evra). Noviji podaci nisu dostupni. Osim toga, prema tom istraživanju, njena mesečna plata iznosi oko 700.000 rubalja (7.300 evra).

O čemu je još pričala Putinova ćerka?

O svom životu u intervjuu je govorila i Marija Voroncova. Ona je rekla da je od detinjstva maštala da postane lekar, ali je po završetku škole želela da studira ekonomiju. Na kraju je odlučila da studira medicinu, a u jednom intervjuu je rekla da jako voli književnost i navela svoje omiljene pisce, među kojima su Puškin, Dostojevski i Haksli. Takođe voli muziku i sport:

- Moja interesovanja su veoma široka: od kreativnosti do sporta. Volim sve lepo: slike, muzeje, pozorište i muziku. Muzika je važan deo mog života, i klasika i džez. Trudim se da se bavim sportom nekoliko sati nedeljno, uključujući sezonske sportove kao što su surfovanje i skijanje.

Putinova ćerka je nekoliko godina živela i studirala u Nemačkoj, a potom u Rusiji. Sa bivšim suprugom, holandskim biznismenom Joritom Fasenom, živela je u Holandiji do 2015. godine. Zatim se vratila u Moskvu.

Nakon početka rata u Ukrajini, Evropska unija, Velika Britanija i SAD stavile su obe ćerke ruskog predsednika Mariju Voroncovu i Jekaterinu Tihonovu na listu sankcionisanih lica: njihovi bankovni računi bili blokirani i zabranjen im je ulazak u tu zemlju.

Oštre reakcije na intervju

Intervju je izazvao oštre reakcije među ruskim blogerima i na društvenim mrežama. Na primer, mnogi korisnici Tvitera optužili su Voroncovu za licemerje. Jedan od prvih koji je skrenuo pažnju na intervju bio je ruski novinar Andrej Saharov.

- Ona je nervozna, ponekad govori klišeizirano. Stručnjaci će vam reći koliko košta prsten na njenoj ruci - napisao je on na svom Telegram kanalu i postavio link do intervjua.

Marija Voroncova, 0535210356
foto: Profimedia

Ujedno, Mariji Voroncovoj ovo nije prvi medijski nastup. Već je davala intervjue u kojima se predstavljala kao endokrinolog.

Poruka pred izbore: Putin (ipak) ima porodicu

Njen aktuelni veliki intervju, uoči predsedničkih izbora u martu ove godine, ukazuje na promenu Putinove komunikacione strategije, smatra medijski stručnjak Džo Grebel. Putin, koji sada ima 71 godinu, sprema se da peti put postane predsednik Rusije.

Prema Grebelu, Putin je uvek radio ono što su radili mnogi autokratski vladari pre njega. Ovaj stručnjak ovako opisuje raniju poruku ruskog predsednika: "Ovde sam za celu naciju. Jednostavno nemam nešto tako obično kao mala porodica".

Ali, prema Grebelu, Putin je ipak shvatio da je neophodna moderna izborna kampanja:

- Šta je posebno dobro prihvaćeno? Doduše dozirano, kako ga sada vidimo, daje nešto naznaka da još uvek ima porodicu. Ili bar decu. A ćerka je lekar, priznati naučnik.

(Kurir.rs/Jutarnji list/Deutsche Welle/Preneo: Đ. M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja