TEŽAK UDARAC ZA UKRAJINU! Premijer Fico: Slovačka će blokirati članstvo Kijeva u NATO-u jer bi to izazvalo treći svetski rat
Robert Fico, Foto: Reuters

TEŽAK UDARAC ZA UKRAJINU! Premijer Fico: Slovačka će blokirati članstvo Kijeva u NATO-u jer bi to izazvalo treći svetski rat

Planeta -

Slovački premijer Robert Fico rekao je da će tokom sastanka sa svojim ukrajinskim kolegom Denisom Šmigalom, koji je zakazan za 24. januar u Užgorodu, objaviti da će njegova zemlja blokirati članstvo Kijeva u NATO-u, zato što bi ono izazvalo treći svetski rat.

"Znam sa čime idem (na sastanak sa ukrajinskim premijerom), idem sa humanitarnom pomoći, kao i da sa potvrdom da neće dobiti oružje od slovačke vojske i iz državnih skladišta. Reći ću da ima stvari na koje se naši pogledi potpuno razlikuju", naglasio je slovački premijer.

Kada je reč o težnji Ukrajine da pristupi Evropskih uniji, Fico je rekao da "mi to poštujemo, ali oni moraju da ispune uslove".

"Reći ću da sam protiv članstva Ukrajine u NATO, da ću iskoristiti pravo veta i blokirati ga, jer bi to bio temelj trećeg svetskog rata", dodao je on.

Prema njegovim rečima, sastanak zakazan za 24. januar u Užgorodu biće "zanimljiv", a dodao je i da ukrajinska strana ne želi da održi konferenciju za novinare o njegovim rezultatima.

Slovačka vlada je ranije odlučila da se fokusira na humanitarnu pomoć i da više ne šalje oružje Ukrajini.

Vlada na čelu sa Robertom Ficom nije odobrila predlog prethodne vlade koji se ticao slanja novog paketa vojne pomoći Ukrajini vrednog 40,3 miliona evra.

Taj paket vojne pomoći je trebalo je da bude 14. iz Slovačke, a ta zemlja je od početka sukoba Kijevu poslala naoružanje, municiju i opremu u vrednosti od 671 milion evra.

Kurir.rs/RIA Novosti

Bonus video:

05:51

JEZIVE TVRDNJE PUKOVNIKA: UKRAJINA KREĆE U MOBILIZACIJU TRUDNICA, ŠALJU IH NA LINIJU FRONTA! Formirane su posebne ženske jedinice

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track