NOVA DRAMA NA SEVERU EVROPE: Švedska nakon poziva građanima da se spreme za rat nabavlja i nove RATNE MAŠINE
Foto: Shutterstock

panika

NOVA DRAMA NA SEVERU EVROPE: Švedska nakon poziva građanima da se spreme za rat nabavlja i nove RATNE MAŠINE

Planeta -

Švedska gradi podmornice za patroliranje Baltičkim morem kako bi zaštitila istočne granice NATO od mogućih pomorskih operacija iz Rusije.

Dizel-električne podmornice A26, duge 66 metara, biće porinute 2027. i 2028. godine, navodi Politiko.

Ranije je gradnja novih podmornica više puta odlagana, ali su nakon izbijanja rata u Ukrajini švedske vlasti odlučile da promene strategiju odbrane u kontekstu brzo pogoršane bezbednosne situacije i intenziviraju posao.

Bivši komandant podmornice Кarl Gulenijus rekao je da će ulaskom Švedske u NATO, koje je odloženo odlaganjem Turske i Mađarske, alijansa imati deo slagalice koji nedostaje.

- Teško je nositi se sa Baltičkim morem ako nemate potrebno iskustvo. A činjenica da zemlja koja ga ima i kojoj je ovaj region dvorište ulazi u NATO trebalo bi da olakša rešavanje operativnih pitanja - rekao je Gulenijus.

Baltičko more se smatra izazovnim operativnim okruženjem jer različiti nivoi soli utiču na performanse sonara. More je takođe plitko i cirkulacija saobraćaja je velika što povećava rizik od sudara.

Blekinge i Skane će biti prve podmornice koje je Švedska izgradila od sredine devedesetih i pridružiće se floti od četiri starija plovila. Radove izvodi kompanija Kokums koja je u vlasništvu švedskog proizvođača vojne opreme Saab u brodogradilištu u Кarlskroni.

Druge severnoevropske zemlje takođe ažuriraju svoju podmorničku flotu.

Norveška je nedavno naručila četiri podmornice od nemačke kompanije TКMS. Holandija razmatra ponude za izgradnju četiri podmornice. Danska, koja se oslobodila svoje flote 2004. godine, razmišlja da li da je vrati.

Šest novih podmornica klase Barakuda ulazi u službu u Francuskoj dok će se još dve podmornice tipa 212 pridružiti postojećoj nemačkoj floti od šest plovila. Do kraja decenije Velika Britanija će imati sedam podmornica klase Astute, a Italija osam podmornica klase Todaro.

Obnavljanje evropske flote dešava se u pozadini demonstracija sličnih planova ruskog rukovodstva. Predsednik Vladimir Putin je u decembru posetio fabriku u Severodvinsku gde je učestvovao u ceremoniji podizanja pomorskih zastava na nuklearnoj podmornici Кrasnojarsk i nuklearnoj podmornici Car Aleksandar III. Prema izveštaju Švedske agencije za odbrambena istraživanja Rusija će do 2030. godine imati 50 podmornica.

Što se tiče američke podmorničke flote, biće smanjena na 57 jedinica, međutim, dalje uvođenje novih podmornica klase Virdžinija će zadržati ili čak i povećati tehnološku prednost SAD u odnosu na njene konkurente.

Švedska vlada i šef njene vojske pozvali su građane početkom januara da se pripreme za mogući rat. Skandinavska zemlja je ponovo uvela regrutaciju i remilitarizovala svoje ostrvo Gotland u Baltičkom moru nakon ruske aneksije Кrima 2014. godine. U svetlu potpune invazije Rusije na Ukrajinu 2022. godine, Švedska je povećala izdatke za odbranu za 30 odsto i podnela zahtev za ulazak u NATO.

(Kurir.rs/Moscow Times/Preneo Z.Ko)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track