PRVI TURČIN U KOSMOSU: Nova grupa astronauta stigla na Međunarodnu svemirsku stanicu, imaće 20 važnih zadataka (FOTO/VIDEO)
Foto: Handout / AFP / Profimedia

istorijski momenat

PRVI TURČIN U KOSMOSU: Nova grupa astronauta stigla na Međunarodnu svemirsku stanicu, imaće 20 važnih zadataka (FOTO/VIDEO)

Planeta -

Četvorica evropskih astronauta uspešno su pristala na Međunarodnu svemirsku stanicu.

Na snimcima se vidi kako posada pozdravlja nove kolege. Novi astronauti, koji su stigli svemirskom letelicom kompanije SpaceX, ostaće na Međunarodnoj svemirskoj stanici dve nedelje.

Sa kosmodroma Kejp Kanaveral u četvrtak su poleteli astronaut NASA Mišel Lopez-Alegrija, rođen u Španiji, Italijan Valter Viladeji, Šveđanin Markus Vand i Alper Gezeravci koji je prvi turski državljanin u svemiru.

Alper Gezeravci
foto: USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia

Među 20 eksperimenata koje će četvorica novopridošlih astronauta izvesti na Međunarodnoj svemirskoj stanici je i učinak dizajna svemirskog smeštaja na nivo stresa astronauta. Pokušaće i da dekodiraju promene koje nastaju u strukturi stanica u uslovima bestežinskog stanja.

Putovanje je organizovala privatna kompanija iz Hjustona Axiom Space u saradnji s NASA i kompanijom SpaceX, a prema pisanju medija trošak po putniku iznosi oko 50 miliona evra.

(Kurir.rs/Index/Preneo Z.Ko)

Bonus video:

00:33

Romantičan svemir iz objektiva svemirskog broda

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track