PUTIN NAJAVIO POSETU SEVERNOJ KOREJI Kim ga je otvoreno podržao u ratu protiv UKRAJINE, sada se kuje plan protiv Vašingtona?
Foto: AP/Alexander Zemlianichenko

sastanak

PUTIN NAJAVIO POSETU SEVERNOJ KOREJI Kim ga je otvoreno podržao u ratu protiv UKRAJINE, sada se kuje plan protiv Vašingtona?

Planeta -

U nedelju je Severna Koreja saopštila da je ruski predsednik Vladimir Putin izrazio spremnost da poseti njihovu državu u bliskoj budućnosti, ali se konkretan datum ne pominje.

Ministarstvo spoljnih poslova Severne Koreje istaklo je Putinovu nameru za posetom nakon sastanaka severnokorejskog ministra spoljnih poslova Čoe Son Huija sa Putinom i ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom u Moskvi prošle nedelje.

Ministarstvo je u saopštenju, koje su objavili državni mediji, navelo da su dve zemlje pristale na dalju stratešku i taktičku saradnju sa Rusijom u cilju uspostavljanja "novog multipolarizovanog međunarodnog poretka", što se odnosi na njihove napore da izgrade jedinstveni front protiv Vašingtona.

Putin je već potvrdio svoju spremnost da poseti Pjongjang u pogodno vreme kada se sastao sa sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom na ruskom Dalekom istoku u septembru.

Inače, severnokorejski lider je jedan od retkih koji otvoreno podržava Putinov rat protiv Ukrajine, prenosi pbs.org.

U jeku optužbi da zvanični Pjongjang isporučuje Rusiji rakete i municiju, Velika Britanija uputila je ekspertima UN satelitske fotografije koje prikazuju utovar ruskih brodova u severnokorejskoj luci, preneli su danas britanski mediji.

(Kurir.rs/ Telegraf.rs/ Preneo: T.A.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track