STIGLI PRVI ŠOKANTNI REZULTATI! Oči sveta uprte u Nju Hempšir i duel Trampa i Hejli, DA LI SE SPREMA NAJVEĆE IZNENAĐENJE IKADA?
Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia, Scott Eisen / Getty images / Profimedia

UNUTARSTRANAČKI IZBORI REPUBLIKANSKE PARTIJE

STIGLI PRVI ŠOKANTNI REZULTATI! Oči sveta uprte u Nju Hempšir i duel Trampa i Hejli, DA LI SE SPREMA NAJVEĆE IZNENAĐENJE IKADA?

Planeta -

Donald Tramp, bivši američki predsednik, danas se suočava sa Niki Hejli, poslednjom preprekom koja mu stoji na putu osvajanja republikanske predsedničke nominacije.

BBC navodi da se u saveznoj državi Nju Hempšir održavaju unutarstranački izbori Republikanske partije na kojima se bivši šef Bele kuće nada da će zadati "nokaut" nekadašnjoj guvernerki Južne Karoline.

Hejli se nada da će joj nezavisni glasači iz Nju Hempšira pomoći da dođe do neočekivane pobede.

Ovi unutarstranački izbori stižu nakon Trampovog prošlonedeljnog ubedljivog trijumfa na republikanskom kokusu u Ajovi.

Kandidat koji osvoji predsedničku nominaciju Republikanske partije će se, po svemu sudeći, na izborima u novembru sučeliti sa Džoom Bajdenom, demokratskim predsednikom SAD i verovatnim kandidatom te stranke.

U slučaju da u duel uđu Bajden (81) i Tramp (77), to bi bio revanš njihove izborne bitke iz 2020.

Donald Tramp, Niki Halej, Niki Hajli
foto: ALEX WONG / Getty images / Profimedia, Brian Cahn / Zuma Press / Profimedia

Tramp je u anketama imao dvocifrenu prednost u odnosu na Hejli pre nego što je Ron Desantis, guverner Floride, u nedelju iznenada odlučio da istupi iz trke i podrži Trampa.

Na mitingu koji je sinoć održao u Lakoniji u Nju Hempširu Tramp je poručio da za Hejli treba da glasaju oni koji "žele kandidata gubitnika koji stavlja Ameriku na poslednje mesto".

On je takođe okupljenima kazao da "globalisti i komunisti sa radikalne levice" ubeđuju liberale da glasaju za Hejli na republikanskim unutasrstranačkim izborima.

- Oni žele da im ona bude protivnik zato što ju je tako lako pobediti - rekao je Tramp.

Iako praktično ceo Nju Hempšir glasa danas, malo mesto po imenu Diksvil Noč je već glasalo u ponoć prema tamošnjoj tradiciji koja traje decenijama.

Diksvil Noč
foto: AP Robert F Bukaty

Navodi se da je svih šestoro registrovanih glasača u tom zimovalištu odabralo Hejli umesto Trampa.

Diksvil Noč
foto: AP Robert F Bukaty

Hejli je miting održala pre Trampa i poručila da je on preokupiran pravnim procesima koji mu predstoje u ovoj godini, zasnovanim na optužbama za koje on tvrdi da su politički progon.

- Kada čujete Trampa kako priča, o čemu on govori? Žali za prošlošću. Pominje osvetu. Bajden priča o istragama. Nijedan od njih dvojice ne priča o budućnosti. Ja ovo radim zato što... ne želim da moja deca živi na takav način - poručila je Hejli.

(Kurir.rs/BBC/Preveo i priredio: N. V.)

Bonus video:

01:01

TRAMP JE OSVEDOČENI MRZITELJ MUSLIMANA M. Kostić: Obe strane polažu prava na božju pomoć U RATU, a od OVOGA NAJVIŠE STRAHUJU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track