NOVE TENZIJE POTRESAJU ISTOK EVROPE Glavni lider regiona pozvao na borbenu gotovost: VOJSKA MORA DA BUDE SPREMNA
Foto: Artem Kulekin / Sputnik / Profimedia

ZAHUKTAVA SE

NOVE TENZIJE POTRESAJU ISTOK EVROPE Glavni lider regiona pozvao na borbenu gotovost: VOJSKA MORA DA BUDE SPREMNA

Planeta -

Lider proruskog regiona Pridnjestrovlja u Moldaviji pozvao je u ponedeljak svoje odbrambene i obaveštajne institucije da održe visok nivo vojne spremnosti i da održavaju redovne vežbe u tu svrhu.

Pridnjestrovlje se odvojilo pre raspada Sovjetskog Saveza 1991. i vodilo je kratak rat protiv nove nezavisne države, jedne od najsiromašnijih evropskih zemalja koja se nalazi između Ukrajine i Rumunije.

Više od tri decenije, deo zemlje je ostao na istočnoj ivici Moldavije sa malim previranjima, a 2.000 ruskih mirovnjaka ostalo je na liniji koja ih razdvaja.

Ali tenzije rastu otkako je vlada Moldavije uvela carinu za Novu godinu na uvoz i izvoz, što je deo njenog nastojanja da se pridruži Evropskoj uniji. Region, koji zavisi od pomoći Moskve, kaže da takse štete njihovim preduzećima, a Krasnoselski je to osudio kao "rednjovekovni porez".

"Ministarstvo državne bezbednosti i Ministarstvo odbrane dobijaju instrukcije da redovno održavaju vežbe i pojačavaju bezbednost na državnim granicama savremenim tehničkim sredstvima", rekao je predsednik Pridnjestrovlja Vadim Krasnoselski u obraćanju.

Kobasna, Pridnjestrovlje, Moldavija
foto: Foto: Kurir TV grafika

Ključnim institucijama je rečeno da budu "sve proaktivnije" u suprotstavljanju vojnim pretnjama i terorističkim i ekstremističkim aktivnostima.

"Ovo je za danas, upravo sada", rekao je Krasnoselski i dodao: "To se ne tiče samo Ministarstva odbrane, već i Ministarstva unutrašnjih poslova i organa državne bezbednosti."

Moldavski Biro za reintegraciju kaže da su komentari Krasnoselskog zbunjujući.

"Osnova za signale za uzbunu Tiraspolja je nejasna", navodi se, misleći na glavni grad u regionu.

"Utisak je da ovi signali postoje striktno u virtuelnom okruženju."

Proevropska predsednica Moldavije Maja Sandu osudila je invaziju Rusije na Ukrajinu i navela da Moskva planira da je ukloni, dok ju je Moskva optužila da unosi atmosferu rusofobije u zemlju.

Pridnjestrovlje, zauzvrat, kaže da je Ukrajina planirala da ubije svoje lidere i optužila Moldaviju da obučava ukrajinske borce. Visoki moldavski zvaničnik prošle nedelje rekao je da se poslednja runda retkih pregovora sa Transdnjestrovom, fokusirajući se na nove dužnosti, pokazala "teškom".

(Kurir.rs/Reuters/Preneo: A.N.)

Bonus video:

06:52

MI SMO BILI PROBA ZA BUDUĆI POHOD NA ISTOK! Stručnjaci: Nikada ne smemo zaboraviti 78 DANA NATO AGRESIJE NA SRBIJU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track