HAMAS TRAŽI POTPUNI PREKID VATRE: Od početka rata ubijeno 25.500 Palestinaca
Foto: AP/Fatima Shbair

HAMAS TRAŽI POTPUNI PREKID VATRE: Od početka rata ubijeno 25.500 Palestinaca

Planeta -

Izraelski tenkovi stigli su juče do zapadnih područja Kan Junisa, grada za koji IDF tvrdi da predstavlja glavno sedište militanata Hamasa

Glavni uslov Hamasa za razgovore o razmeni zarobljenika sa Izraelom ostaje potpuni prekid vatre u Pojasu Gaze, izjavio je danas portparol tog palestinskog pokreta Valid Kilani i dodao da ta grupa još nije primila predlog Izraela za dvomesečni prekid vatre u palestinskoj enklavi.

"Glavni uslov nije privremeni, već trajni prekid vatre. Tek nakon toga će se razgovarati o drugim pitanjima, kao što su razmena zarobljenika i nastavak humanitarne pomoći", rekao je Kilani za agenciju Anadolija.

On je dodao da su lideri Hamasa videli novi izraelski predlog u medijima, ali da ga zvanično nisu dobili.

Izrael je preko katarskih i egipatskih posrednika izneo predlog kojim pristaje da zaustavi svoju vojnu ofanzivu protiv Hamasa na dva meseca, u zamenu za postepeno oslobađanje preostalih 136 talaca u Gazi, prenosi portal "Aksios".

Prema predlogu, dogovor bi uključivao oslobađanje svih preostalih živih talaca i vraćanje tela nastradalih talaca.

Izrael, Gaza
foto: AP/Moti Milrod

Hezbolah nastavlja napade

Libanska grupa Hezbolah saopštila je da je ispalila projektile na kancelariju kontrole vazdušnog saobraćaja u Meronu, na severu Izraela.

Izraelske odbrambene snage ranije ovog meseca navele su da je ta zgrada oštećena u raketnom napadu Hezbolaha.

Prema saopštenju izraelske kompanije za snabdevanje električnom energijom, u toj oblasti dolazi do prekida napajanja električnom energijom, verovatno zbog raketne vatre.

Pored toga, kako je preneo Kanal 12, oko 15 raketa ispaljeno je jutros na kibuc na severu Izraela blizu granice sa Libanom.

Skoro 25.500 Palestinaca ubijeno od 7. oktobra

Izrael, Gaza, Pojas Gaze, rat u Izraelu
foto: Adel Al Hwajre / Zuma Press / Profimedia

Ministarstvo zdravlja u Gazi, koje vodi Hamas, saopštilo je da je od 7. oktobra u izraelskim napadima stradalo najmanje 25.490 Palestinaca je ubijeno, dok je 63.354 njih povređeno.

Najmanje 195 Palestinaca je ubijeno, a 354 ranjeno u poslednja 24 sata, dodalo je Ministarstvo, preneo je Rojters.

Opkoljen Kan Junis

Izraelska vojska (IDF) saopštila je da je ubila "desetine terorista" tokom žestokih borbi u Pojasu Gaze u protekla 24 sata, kao i da su njihove trupe tokom noći završile opkoljavanje grad Kan Junis.

"Trupe IDF-a izvele su opsežnu akciju tokom koje su opkolile Kan Junis i proširile operaciju u toj oblasti", navedeno je u saopštenju, prenosi "Tajms ov Izrael".

Izraelski tenkovi stigli su juče do zapadnih područja Kan Junisa, blizu mediteranske obale, u okviru ofanzive koju su prošle nedelje Izraelske odbrambene snage proširile na taj južni grad u Pojasu Gaze, za koji tvrde da predstavlja glavno sedište militanata Hamasa.

Najmanje 21 izraelski vojnik poginuo je u eksploziji u Pojasu Gaze. Kako prenosi "Tajms ov Izrael", izraelska vojska i dalje istražuje uzrok eksplozije, ali se smatra da ju je izazvao projektil ispaljen na zgradu u kojoj su bile uskladištene mine.

Kurir.rs/RT

Bonus video:

02:50

SAVETNIK ZA DIPLOMATIJU SAD-a EKSKLUZIVNO ZA KURIR TV UOČI IZBORA: Ako Tramp pobedi, ohrabrivaće Izrael da potpuno ELIMINIŠE HAMAS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track