DRAMA NA SEVERU EVROPE: Uzbuna u NATO državama, danima gube GPS signal aviona, tvrde da Rusija koristi MISTERIOZNO ORUŽJE (FOTO)
Foto: Vitaly Nevar / TASS / Profimedia

haos

DRAMA NA SEVERU EVROPE: Uzbuna u NATO državama, danima gube GPS signal aviona, tvrde da Rusija koristi MISTERIOZNO ORUŽJE (FOTO)

Planeta -

Moguće je da Rusija koristi misteriozni sistem za elektronsko ratovanje u svojoj istočnoj eksklavi Kalinjingradu kojim ometa GPS uređaje članica NATO na istočnom krilu saveza.

- Čini se da je jedan od mogućih krivaca za nedavni talas ometanja GPS-a iz Kalinjingrada tajanstveni ruski EW sistem nazvan Tobol - naveo je Erik Kanike iz estonske softverske tvrtke SensusQ u objavi na svom profilu na društvenoj mreži X.

Ruska eksklava Kalinjingrad, stisnuta između članica NATO Poljske i Litvanije na obali Baltičkog mora, mesto je gde je smešten jedan od sistema Tobol, dodaje Kanike.

- Rusija preduzima velike napore u elektronskom ratovanju i redovno ometa GPS signal na velikim delovima teritorija unutar Rusije i susednih zemalja - kaže vojni stručnjak i stručnjak za oružje David Hambling za Njuzvik.

OMETANJE STARLINKA

Nekoliko zemalja, uključujući Finsku, Poljsku i Švedsku, prijavilo je ometanja GPS poslednjih nedelja.

Švedski potpukovnik Joakim Pasikivi rekao je švedskim medijima ranije ovog meseca da ometanja GPS smatra rezultatom ruske aktivnosti ili hibridnog ratovanja.

- Čini se da deo ometanja dolazi iz Kalinjingrada i to je mesto verovatan izvor - rekao je Hambling.

- Sugestija da bi ruske sposobnosti elektronskog ratovanja u Kalinjingradskoj oblasti mogle tako značajno uticati na Poljsku i baltičku regiju vrlo je značajna - ocenio je prošle nedelje američki Institut za proučavanje rata.

Rusija je eksperimentisala sa sistemom Tobol u svojim pokušajima da prekine internetski signal Starlink sistema u Ukrajini, izvestio je Vašington Post u aprilu, prošle godine, citirajući poverljiv izveštaj američke obaveštajne službe. Pristup Ukrajine satelitskim sistemima poput Starlinka ključan je za mnoge njene vojne i strateške operacije i komunikacije.

- Ometanje satelitske navigacije postaće još važnije jer Rusija mora da se brani od sve većeg broja ukrajinskih dalekometnih napada dronovima poput onih koji su nedavno pogodili Sankt Peterburg. A to bi moglo da ima značajan uticaj na civilnu upotrebu GPS-a - dodaje Hambling.

Još u martu 2022. godine, nedugo nakon početka ruske invazije punog opsega na Ukrajinu, Finska je prijavila smetnje GPS signala pri komunikaciji sa avionima u blizini Kalinjingrada i duž finske granice s Rusijom.

- Naši piloti primetili su smetnje u GPS-u u blizini područja Kalinjingrada u proteklih nekoliko dana - rekao je tada portparol finskog nacionalnog prevoznika Finera.

OMETANJA AVIONA

Za prvih šest meseci 2023. godine Finska agencija za saobraćaj i komunikacije zabeležila je 41 slučaj GPS smetnji u komunikaciji sa avionima koji su leteli u finskom vazdušnom prostoru.

- Svesni smo da su čak i Estonija i Letonija pretrpele ometanje GPS-a - navela je tada vladina agencija.

Ukupno 2.187 slučajeva prijavljeno je izvan Finske u prvoj polovini prošle godine.

Ruska vlada saopštila je krajem 2023. da je njena flota na Baltičkom moru izvela vežbe sa svojom jedinicom za elektronsko ratovanje u Kalinjingradu. Navedeno je da su izvodili vežbe suzbijanja neprijateljske navigacije i radiokomunikacija.

Finska, najmlađa članica NATO, zabeležila je nove smetnje GPS signala početkom godine.

- Bilo je poremećaja u blizini Kalinjingrada, ali i u regiji Crnog mora i na Bliskom istoku u blizini Izraela - rekao je početkom januara šef vazduhoplovstva finske agencija za saobraćaj i komunikacije Jari Pontinen i dodao da nisu u mogućnosti da istraže šta izaziva prekide.

(Kurir.rs/Jutarnji/Preneo Z.Ko/Foto:Ilustracija)

Bonus video:

00:49

POČELO SUĐENJE PUTINOVOM ŠPIJUNU IZ NEMAČKE! Preko njega hteli da ugrade GPS na raketne sisteme IRIS namenjene Ukrajini?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track