"FRANCUSKA POMAŽE ZELENSKOM DA PRIPREMI OBJAŠNJENJE ZA OBARANJE AVIONA": Pariz odbacio ruski zahtev, nema hitne sednice SB UN

"FRANCUSKA POMAŽE ZELENSKOM DA PRIPREMI OBJAŠNJENJE ZA OBARANJE AVIONA": Pariz odbacio ruski zahtev, nema hitne sednice SB UN

Planeta -

Francuska je odbacila zahtev Rusije da večeras bude održana sednica Saveta bezbednosti UN povodom pada aviona Il-76 u kojem su se nalazili ukrajinski zarobljenici, saopštila je ruska Misija pri UN.

"U pokušaju da 'pokrije' Ukrajinu Francuska je planirala sednicu 25. januara u 23 sata po srednjeevropskom vremenu", rekao je zamenik ruskog ambasadora u UN Dmitrij Poljanski i dodao da Pariz pokušava da režimu Zelenskog više vremena da pripremi objašnjenje za odluku da obori avion.

Francuska je zloupotrebila svoja ovlašćenja predsedavajućeg, istakao je on.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je ranije danas da je Rusija zatražila hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN zbog pada aviona Il-76. On je izrazio očekivanje da Francuska, koja predsedava SB, neće odbiti da sazove sednicu.

Sednica je trebalo da bude održana večeras u 21 sat po srednjeevropskom vremenu.

"Razmena zarobljenika između Rusije i Ukrajine je bila dogovorena, ali, umesto toga, Kijev je izveo napad na avion raketama", rekao je Lavrov i dodao da Rusija sada utvrđuje činjenice u vezi sa padom vojno-transportnog aviona sa ukrajinskim zarobljenicima.

Ranije danas rusko Ministarstvo odbrane je saopštilo da je kijevski režim u 11.15 izvršio teroristički akt u kojem je oboren ruski vojno-transportni avion. Avion sa ukrajinskim vojnicima za razmenu leteo je na relaciji aerodrom Čkalovski-Belgorod.

Kako se navodi u tekstu, avion su oborile Oružane snage Ukrajine iz mesta Lipci, Harkovska oblast, uz pomoć protivvazdušnog raketnog sistema.

U avionu se nalazilo šest članova posade, 65 ukrajinskih vojnika za razmenu i tri ruska vojnika u njihovoj pratnji.

Poginuli su posada i svi putnici aviona.

Kurir.rs/Sputnjik

Bonus video:

04:16

ZELENSKI SIMBOL RATA U UKRAJINI, AKO GA SMENE DOĆI ĆE DO PRIMIRJA? Deđanski: Do PROLEĆA moguć KRAJ RATA, Evropa će plaćati CEH

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track