"MALO VEROVATNO" DA SU U PALOM AVIONU BILI UKRAJINSKI ZAROBLJENICI: Američki stručnjak sumnja u rusku verziju priče (VIDEO)
Foto: Foto: Printscreen

"MALO VEROVATNO" DA SU U PALOM AVIONU BILI UKRAJINSKI ZAROBLJENICI: Američki stručnjak sumnja u rusku verziju priče (VIDEO)

Planeta -

Svih 74 putnika ruskog vojnog aviona iljušin 76 poginuli su, a šire se različite verzije o tome ko je zapravo bio u njemu.

"U Koročanskom okrugu srušio se vojni transportni avion. Pao je u polje nedaleko od sela. Svi putnici u avionu su poginuli", napisao je tamošnji guverner Vjačeslav Gladkov na Telegramu. On je dodao da je mesto nesreće sada ograđeno i da je uviđaj u toku.

Ranije je državna novinska agencija RIA objavila saopštenje Ministarstva odbrane prema kojem se u sredu u blizini ukrajinske granice srušio vojni transportni avion Iljušin Il-76.

U njemu se nalazilo 65 ukrajinskih ratnih zarobljenika koji su navodno trebalo da budu razmenjeni za ruske zarobljenike. U avionu su bile ukupno 74 osobe, uključujući šest članova posade i tri čuvara, prenela je RIA u saopštenju Ministarstva odbrane. Nisu objavljeni detalji o uzroku nesreće.

Rojters nije mogao odmah da proveri detalje ko je bio u avionu, ali Rusija i Ukrajina redovno razmenjuju ratne zarobljenike. Ukrajinsko ministarstvo odbrane i vazduhoplovstvo nisu odmah odgovorili na zahteve za komentar.

Mark Vojdžer, bivši posebni savetnik Zapovedništvu američkih snaga u Evropi za ruska pitanja, rekao je Skaj Njuzu da su informacije o vazduhoplovnoj nesreći u Belgorodskoj oblasti "klimave" i da je "malo verovatno" da su u palom Iljušinu-76 bili ukrajinski ratni zarobljenici.

- Bez ikakvih problema možemo isključiti mogućnost da su ratni zarobljenici bili u avionu -rekao je Vojdžer i dodao da je avion bio jedan od skupljih modela koji je koristila ruska protivvazdušna odbrana. Vojdžer kaže da je prevoženje ratnih zarobljenika tim avionom "kao da u kupovinu idete helikopterom".

Vojdžer je rekao i da su prvi podaci s lica mesta sugerisali da je Iljušin leteo prema severu, a ne prema ukrajinskoj granici, odnosno prema zapadu. Dodao je da je moguće da je avion poleteo iz Egipta.

- Ako je tako, moguće je da je prevozio pripadnike plaćeničke vojske Vagner ili municiju. Što se mene tiče, malo je verovatno da su u njemu bili ukrajinski ratni zarobljenici - rekao je Vojdžer.

Avion (ni)je pogođen sa tri rakete

Profesor Majkl Klark odbrambeni i bezbednosni analitičar, rekao je da je izgledalo da je Iljušin bio u "jednom komadu" kada je pao u Belgorodskoj oblasti i da to sugeriše da nije pogođen s tri rakete kako tvrdi Rusija.

Informacije o padu nisu potpuno koherentne i Rusija će situaciju pokušati da okrene u svoju korist, tvrdi Klark. Klark je takođe rekao da Rusi ratne zarobljenike uglavnom ne prevoze avionima.

- Većinom ih prevoze vozovima i autobusima. Ta putovanja traju po 20-30 sati. U ovom mi trenutku ne deluje uverljivo da su ih prevozili avionom - dodao je analitičar.

Nije sve sasvim jasno

S druge strane, BBC navodi kako je jedan bivši ukrajinski ratni zarobljenik još 2022. poručio kako je pre razmene zarobljenika bio prevezen upravo avionom koji je poleteo s aerodroma Taganrogu i to bliže k mestu na kojem se odvila razmena. I drugi ratni zarobljenici koji su u međuvremenu razmenjeni poručili su slično za ukrajinske medije, i to relativno nedavno. No, BBC naglašava kako ne mogu potvrditi da su u ovom oborenom Il-76 bili ukrajinski zarobljenici.

avion
foto: Printscreen Twitter

Stručnjak za protivvazdušnu odbranu Kristofer Petrov, iz poznate kompanije Džejns, poručio je za BBC da prizor pada letelice indicira da je došlo do štete koje je nastala pre udara u zemlju.

- Oko sekundu ili dve pre udara čini se da je na avionu izbio požar, a maleni fragment aviona se odvaja od prednjeg dela letelice i pada, kaže Petrov koji dodaje da i da "dim vidljiv na snimci" ukazuje na mogućnost delovanja projektila zemlja-vazduh, iako se to ne može sa sigurnošću potvrditi.

Video snimak koji je na Telegramu objavila Baza, kanal povezan s ruskim bezbednosnim službama, a potvrdio Rojters, prikazuje veliki avion kako pada u blizini sela Jablonovo u regiji Belgorod i nakon eksplozije pretvara se u ogromnu vatrenu kuglu.

Šef odbora za odbranu ruskog parlamenta tvrdio da je u vazduhu bio drugi avion koji je prevozio još 80 ukrajinskih zarobljenika, ali se letelica, kako je tvrdio, okrenula, prenosi BBC.

Regija Belgorod, koja graniči s Ukrajinom, bila je pod čestim napadima Ukrajine poslednjih meseci, uključujući decembarski raketni napad u kojem je poginulo 25 ljudi.

Kurir.rs/Blic/Agencije

Bonus video:

04:56

BIVŠI PILOT UPOREDIO AVION STRADALOG KOLEGE SA LEGO KOCKAMA: Košta kao malo bolji automobil, a on nije proverio KLJUČNU STVAR

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track