ŠOKANTNA IZJAVA ZELENSKOG O PADU AVIONA: Predsednik Ukrajine se oglasio posle incidenta, pa uputio TEŠKE REČI na račun Rusije
Foto: EPA/PEPE TORRES

optužba

ŠOKANTNA IZJAVA ZELENSKOG O PADU AVIONA: Predsednik Ukrajine se oglasio posle incidenta, pa uputio TEŠKE REČI na račun Rusije

Planeta -

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski optužio je u sredu uveče Moskvu za "igranje sa životima ukrajinskih zarobljenika" nakon što se u sredu u Belgorodskoj oblasti na zapadu Rusije srušio avion u kojem je, kako tvrdi Moskva, bilo 65 ukrajinskih ratnih zarobljenika.

Zelenski je zatražio međunarodnu istragu incidenta u oblasti koja se nalazi nadomak ukrajinsko-ruske granice.

Rusija je utvrdila da je Ukrajina oborila transportni avion Iljušin-76 u kojem su bile 74 osobe - 65 ukrajinskih ratnih zarobljenika, šest članova posade i još tri osobe. Moskva je rekla da su zarobljenici trebali da učestvuju u razmeni i dodala je da niko nije preživeo pad aviona.

Ukrajinski vojni obaveštajci su u sredu rekli da im ovog puta nije rečeno da imaju osigurani vazdušni prostor.

Volodimir Zelenski
foto: EPA/Justin Lane

Zelenski je u sredu uveče rekao da je "očito da se Rusi igraju sa životima ukrajinskih zarobljenika, osećajima njihovih najbližih i emocijama ukrajinskog društva".

Ukrajinski predsednik nakon incidenta u Belgorodskoj oblasti u Rusiji je otkazao putovanje povezano s njegovim rođendanom koji će proslaviti danas.

Kada je reč o padu Iljušina-76, Zelenski je rekao da se sve činjenice moraju ustanoviti.

Izjava ukrajinskih vojnih obaveštajaca protumačena je kao prikriveno priznanje rušenja aviona. Međutim, obaveštajci su naglasili da nisu imali pouzdane informacije o tome ko ili šta se nalazilo u avionu.

(Kurir.rs/Jutarnji/Preneo: A.N.)

Bonus video:

04:16

ZELENSKI SIMBOL RATA U UKRAJINI, AKO GA SMENE DOĆI ĆE DO PRIMIRJA? Deđanski: Do PROLEĆA moguć KRAJ RATA, Evropa će plaćati CEH

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track