HOLANDIJA NAŠLA REŠENJE KAKO DA SE BRANI OD VUKOVA: Vlasti saopštile METODU, hitno se oglasili iz organizacije za divlje životinje
Foto: Profimedia

HOLANDIJA NAŠLA REŠENJE KAKO DA SE BRANI OD VUKOVA: Vlasti saopštile METODU, hitno se oglasili iz organizacije za divlje životinje

Planeta -

Jedan sud u Holandiji je u sredu presudio da vlasti mogu da koriste puške za pejntbol koje ispaljuju kuglice s bojom koje se rapsrkavaju pri pogotku, da bi u popularnom nacionalnom parku rasterivali vukove jer je bar jedan od njih počeo da prilazi posetiocima.

Ta odluka je bila pobeda za istočnu pokrajinu Gelderland tuženu jer je pokušala da pejntbol puškama plaši vukove koji su u Holandiji zaštićeni te se ne mogu loviti.

Organizacija za zaštitu divljih životinja koja se protivi tom planu rekla je da će uložiti žalbu na presudu.

Dva veka otkad su vukovi bili progonjeni do izumiranja u Holandiji, vratili su se u tu zemlju 2019. godine kada je jedan par prešao granicu iz Nemačke i okotio tri mladunca na holandskom tlu.

Evropska komisija je prošle godine objavila da domerava da li da mere zaštite vukova ograniči zbog zabrinutosti stočara.

Stručnjaci i ekološke grupe procenjuju da bi u 27 zemalja članica EU moglo biti do 19.000 vukova, a smatra se da ih ima više od 1.000 u Bugarskoj, Grčkoj, Italiji, Poljskoj, Rumuniji i Španiji.

Okružni sud centralne Holandije naveo je u presudi da je jedna vučica u Nacionalnom parku Hoge Veluve viđena kako se približava šetačima i biciklistima, što je nazvao "neprirodnim ponašanjem".

Vuk
foto: Printscreen/ Youtube/ Voyageurs Wolf Project

Taj park je popularan za planinare i bicikliste, a i dom je svetski poznate umetničke galerije, Muzeja Kroler-Miler. Takođe je dom mnogim vrstama životinja uključujući jelene, muflonske ovce i divlje svinje. Te životinje su poslednjih godina više puta napadali vukovi.

Park je nedavno objavio snimak na Instagramu za koji je rekao da pokazuje sukob dva čopora vukova - jednog unutar ograđenog parka i drugog napolju.

Veštak koji je svedočio pred sudom u ime pokrajine je rekao ;da je jedan vučica "sve smelija", navodi se u saopštenju suda.

"Veštak zaključuje da to neprirodno ponašanje predstavlja ozbiljnu pretnju po javnu bezbednost. To što se čini da se vuk sve manje plaši ljudi, ne znači da životinja više ne može da postane agresivna i da ujede", dodao je sud.

Zasad se ne zna kada će vlasti početi da koriste "pejntbol" puške za rasterivanje vukova u parku.

(Kurir.rs/Beta/Preneo: A.N.)

Bonus video:

01:13

NOĆNI VUKOVI JOŠ JEDNOM POKAZALI PLEMENITOST! Paketićima iz Rusije obradovali mališane iz Kragujevca! (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track