ŠEF NAJVEĆE STRANKE U EU ŠOKIRAO SVE! Traži da Evropa nabavi NUKLEARNO ORUŽJE i spremi se za RAT ako se Tramp VRATI NA VLAST
Foto: APvHanna Arhirova, AP Matt Rourke, Shutterstock

MANFRED VEBER DAO INTERVJU ZA POLITIKO

ŠEF NAJVEĆE STRANKE U EU ŠOKIRAO SVE! Traži da Evropa nabavi NUKLEARNO ORUŽJE i spremi se za RAT ako se Tramp VRATI NA VLAST

Planeta -

Suočen sa mogućim povratkom Donalda Trampa na vlast u SAD, čelnik najveće političke grupacije u EU poziva Evropljane da se pripreme za rat bez podrške SAD i da izgrade sopsteni sistem nuklearne odbrane.

U pitanju je Manfred Veber, šef Evropske narodne partije (EPP), koja je stranka desnog centra i trenutno joj se predviđa da će biti prva na izborima za Evropski parlament u junu.

Politiko navodi da je on Trampa i ruskog predsednika Vladimira Putina opisao kao "dva čoveka koji su postavili okvir za 2024. godinu".

- Želimo NATO, ali takođe moramo da budemo dovoljno jaki da možemo da se branimo bez njega ili u vreme Trampa. Bez obzira na to ko bude izabran u Americi, Evropa mora da bude sposobna da bude samostalna u spoljnopolitičkom smislu i da može da se brani nezavisno od drugih - rekao je Veber u telefonskom intervjuu briselskom sajtu na povratku sa putovanja vozom u Kijev.

Manfred Veber
Manfred Veberfoto: APvHanna Arhirova

NATO se trenutno u velikoj meri oslanja na američke nuklearne bojeve glave, koje su raspoređene u šest vojnih vazduhoplovnih baza u Belgiji, Nemačkoj, Italiji, Holandiji i Turskoj.

- Evropa mora da izgradi sopstvenu odbranu, moramo da budemo u stanju da odvratimo potencijalni napad i odbranimo se. Svi znamo da je nuklearna opcija zaista odlučujuća kada dođe do pritiska - kazao je nemački konzervativac.

(Kurir.rs/Index/Preneo: N. V.)

Bonus video:

00:33

EVAKUACIJA BEOGRADSKOG AERODORMA: Putnici i zaposleni udaljeni iz zgrade zbog dojave o bombi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track