"MUŽA SU UPUCALI, MENE ODVELI U TUNEL GDE NAM SE OBRATIO ŠEF HAMASA" Bolna ispovest Izraelke koja je bila u zarobljeništvu u Gazi
Foto: AP

potresno

"MUŽA SU UPUCALI, MENE ODVELI U TUNEL GDE NAM SE OBRATIO ŠEF HAMASA" Bolna ispovest Izraelke koja je bila u zarobljeništvu u Gazi

Planeta -

Izraelka koju su militanti Hamasa držali u zarobljeništvu skoro 50 dana rekla je izraelskoj televiziji da je bila zatočena u mračnom, vlažnom tunelu gde je srela lidera Hamasa, prenosi Asošiejted pres.

Adina Moše je 7. oktobra odvedena iz kibuca Nir Oz, teško pogođenog poljoprivrednog sela. Oslobođena je krajem novembra u okviru sporazuma kojim je oko 100 talaca, uglavnom žena i dece, oslobođeno u zamenu za privremeni prekid vatre i oslobađanje Palestinaca koje drži Izrael.

Njen intervju za izraelsku TV Kanal 12 dolazi dok su u toku napori da se postigne novi dogovor koji bi mogao osloboditi preostalih 100 zatvorenika i možda dovesti do prekida vatre. Njeno svedočenje baca novo svetlo na teške uslove u kojima su živeli taoci.

Moše je svedok Jehja Sinvara, šefa Hamasa u Gazi, koji posećuje svoju grupu talaca duboko u podzemnom tunelu.

"Zdravo. Kako ste? Da li je sve u redu?", rekao je Sinvar taocima, navodi ona i tvrdi da im se obraćao na hebrejskom koji je naučio tokom zatočeništva u Izraelu. Moše kaže da su taoci samo pognuli glave i nisu odgovorili na Sinvarovo pitanje.

Moshe je opisala dan kada su je oteli. Militanti Hamasa izvršili su raciju u kući koju je delila sa suprugom Davidom, koji je bio upucan u nogu, no kasnije ga je ubio jedan od Hamasovaca.

Moshe je oteta i odvezena u Gazu na motociklu uz pratnju dvojice naoružanih militanata. Ispričala je da joj je jedan od njih bolno strgnuo naušnicu s uha te da su joj uzeli sav nakit.

Zajedno s ostalim taocima odvedena je u Hamasove tunele, a kaže kako su hodali pet sati kroz podzemne, mračne i zagušujuće prolaze dok nisu stigli do prostorije gde im je rečeno da će biti pušteni sledećih dana.

„Verovali smo im. Verovali smo da će to biti prva stvar koju će Izrael učiniti“, rekla je ona.

Ali na kraju je prošlo skoro 50 dana dok je nisu pustili.

„Rekla sam ostalim taocima da ćemo biti ovde najmanje dva meseca, ali ne zbog Hamasa“, kaže ona, besna što izraelska država nije obezbedila njihovo puštanje ranije.

Moše je dane provodila sa drugim taocima, muškarcima, ženama i decom, dok su naoružani stražari stajali po strani. Jeli su male porcije konzervirane hrane i pirinča, a soba je bila slabo osvetljena.

Kako bi prekratila vreme, rekla je da su trojica talaca, jevrejski istoričar, filmofil i govornik arapskog, ponudili da drže predavanja ostalim zarobljenicima. Trojica pomenutih muškaraca i dalje su u zatočeništvu.

Iz dubokog podzemlja kaže da nije čuo za masovno izraelsko bombardovanje Gaze, ali kaže da se povremeno potresi u tunelima.

Zabrinuta je za sudbinu preostalih talaca jer je, kaže, na snimcima videla da su tuneli u kojima je držana sada prazni.

Imam osećaj da neki od njih nisu živi, jer znam da više nisu na mestu gde sam ja bila“, rekla je u suzama Adina Moše.

(Kurir.rs/ Index.hr/ Preneo: T.A)

Bonus video:

03:00

POSTUPA LI HAMAS PO PLANU JEDNOG ČOVEKA KOJI JE GODINAMA BIO U IZRAELSKOM ZATVORIMA?! Miletić: Glavni problem su nestali taoci

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja