AMERIČKA BAZA POD VODOM: Neverovatna scena, ogromni talasi ruše sve pred sobom, vojnici jedva spasavaju ŽIVE GLAVE (VIDEO)
Foto: X/volcaholic1

drama

AMERIČKA BAZA POD VODOM: Neverovatna scena, ogromni talasi ruše sve pred sobom, vojnici jedva spasavaju ŽIVE GLAVE (VIDEO)

Planeta -

Ogromni talasi pogodili su delove ključne američke vojne baze usred Tihog okeana uzrokujući štetu za koju će biti potrebni meseci da se otkloni!

Na snimku koji kruži društvenim mrežama vidi se zastrašujući nalet vode koji pogađa kantinu na ostrvu Roi-Namur, drugom po veličini ostrvu atola Кvadžalajn, gde se nalazi poligon za testiranje američke vojne odbrane od balističkih projektila na Maršalskim ostrvima.

Voda je razbila vrata i prozore i gurala nameštaj po objektu.

- Gubimo se odavde - moglo se čuti kako jedna osoba viče neposredno pre nestanka struje i mraka u subotu oko 21 sat.

Pukovnik Dru Morgan, komandant garnizona na Kvadžalajnu, navodi da je nekoliko pripadnika vojske lakše povređeno od "nepredviđenih talasa" koji su zapljusnuli severnu tačku malog ostrva.

Američka vojska navodi da je šteta naneta infrastrukturi ostrva velika.

- Nekoliko oblasti na ostrvu je pod vodom - navodi se u saopštenju vojske koja je objavila i fotografiju iz vazduha koja pokazuje velike poplave na Roi-Namuru.

Kvadžalajn
foto: Jessica Dambruch / AFP / Profimedia

Pista na ostrvu mora da bude očišćena kako bi operacije otklanjanja štete mogle da počnu. Oštećeni su stambeni objekti, automobilski kompleks, pozorište, kapela...

U izveštaju se ne pominje bilo kakvo oštećenje vojne infrastrukture.

Američki geološki zavod kaže da je maksimalna nadmorska visina Roi-Namura manja od četiri metra. Ostrvo ima ukupnu površinom od oko dva i po kvadratna kilometara. Udaljeno je oko 3.900 kilometara jugozapadno od Havaja.

To ga čini odličnom lokacijom za testiranje i detekciju raketa, prema komandi američke vojske za svemirsku i protivraketnu odbranu, koja upravlja poligonom odbrane od balističkih raketa Ronalda Regana na Кvadžalajnu.

Oko 1.300 Amerikanaca živi i radi na atolu.

Ogroman talas, podsetimo, nedavno je odneo skoro 20 ljudi na plaži Ventura u Kaliforniji!

(Kurir.rs/CNN/Preneo Z.Ko)

Bonus video:

00:52

AMERIČKA MORNARICA RAZVIJA PROJEKAT O PROMENI KLIME Stručnjak odgonentnuo UZROK vremenskih neprilika: Da li je ovo eksperiment?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track