SPREMA SE SASTANAK ORBAN-ZELENSKI: Šef mađarske diplomatije danas u Ukrajini prvi put od početka rata, ali ne ide u Kijev
Foto: AP Virginia Mayo, EPA Olivier Matthys

PETER SIJARTO JE U MEĐUVREMENU NEKOLIKO PUTA BIO U RUSIJI

SPREMA SE SASTANAK ORBAN-ZELENSKI: Šef mađarske diplomatije danas u Ukrajini prvi put od početka rata, ali ne ide u Kijev

Planeta -

Šef mađarske diplomatije Peter Sijarto sastaće danas na zapadu Ukrajine sa svojim kolegom Dmitrom Kulebom, uoči samita EU čija će glavna tema biti finansijska pomoć Kijevu posle nedavnog veta Budimpešte.

Cilj posete je priprema sastanka ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog i mađarskog premijera Viktora Orbana kako bi se "pronašlo rešenje" za njihove nesuglasice i "deblokirale ključne odluke Evropske unije (EU) o Ukrajini", saopštio je Kijev.

Znak izuzetno zategnutih odnosa između dva suseda, je i to da Sijarto nije kročio u Ukrajinu od početka ruske ofanzive, a nekoliko puta je posetio Moskvu.

Sastanak će biti održan u Užgorodu, gde živi velika zajednica Mađara.

Mere bezbednosti su pooštrene jer je mađarski ministar dobio pismo u kojem mu se preti smrću.

Na sastanku će biti prisutan i šef kabineta Zelenskog, Andrij Jermak.

Viktor Orban
Viktor Orbanfoto: EPA Olivier Matthys

Orban je jedini evropski lider koji održava bliske veze sa Kremljom, i ima komplikovane odnose sa Ukrajinom.

Mađarski premijer je u decembru blokirao isplatu pomoći Ukrajini od 50 milijardi evra tokom četiri godine. On je tada rekao da je spreman da podrži Kijev, ali "izvan zajedničkog budžeta" EU i uz mogućnost godišnje revizije.

Vanredni samit planiran je za četvrtak u Briselu u pokušaju pronalaska kompromisa.

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenskifoto: EPA/PEPE TORRES

Orban se takođe istakao odbijanjem da odobri otvaranje pristupnih pregovora EU sa Ukrajinom, napuštajući prostoriju u vreme glasanja sredinom decembra.

Mađarski premijer često ponavlja da Ukrajina ne može da dobije rat protiv Rusije, zalažući se za pregovore o prekidu vatre sa Moskvom.

Nesuglasice između dve zemlje nisu novost, a diplomatski odnosi su se već pogoršali pre ruske invazije, jer je Ukrajina od 2017. donela niz kontroverznih mera, posebno u pogledu nastave ukrajinskog jezika.

U cilju smirivanja situacije, Kijev je nedavno usvojio zakon o zaštiti prava manjina u Ukrajini, korak koji mađarska vlada, međutim, smatra nedovoljnim.

Više od 100.000 Mađara živi u regionu na dalekom zapadu Ukrajine koji je do Prvog svetskog rata bio pod kontrolom Budimpešte.

(Kurir.rs/Beta)

Bonus video:

01:00

SVAKI PREDSEDNIK IMA SVOG DVOJNIKA, ZELENSKI IH IMA ČETIRI Radenović nema dilemu: Prigožin je JEDAN od vlasnik Vagnera

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track