NOVI UDARAC ZA POJAS GAZE: Japan obustavlja finansiranje agencije za palestinske izbeglice UNRWA
Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

NEKI OD ZAPOSLENI HUMANITARACA UČESTVOVALI U NAPADU HAMASA

NOVI UDARAC ZA POJAS GAZE: Japan obustavlja finansiranje agencije za palestinske izbeglice UNRWA

Planeta -

Japanske vlasti saopštile su danas da obustavljaju finansiranje agencije UN za palestinske izbeglice (UNRWA), zbog optužbi Izraela da su neki od zaposlenih umešani u napad koji je palestinski pokret Hamas izvršio 7. oktobra prošle godine.

UNRWA je otpustila nekoliko članova svog osoblja i obećala detaljnu istragu, a Izrael je ipak odlučio da joj zabrani nastavak rada u Gazi.

Japan je suspendovala svoje finansiranje te agencije UN, posle SAD, Francuske, Nemačke, Australije, Italije, Finske i Velike Britanije.

Izrael, Palestina
foto: Printscreen/Twitter/Emanuel (Mannie) Fabian, Printscreen/Twitter/Israel Defense Forces, Printscreen Youtube, Reuters, EPA Ohad Zwigenberg Pool, Shutterstock

Japanske vlasti su izrazile zabrinutost, kako je navedeno, "zbog navodne umešanosti osoblja UNRWA u teroristički napad na Izrael 7. oktobra prošle godine".

"Zbog toga je Japan odlučio da suspenduje finansiranje UNRWA", navodi se u saopštenju japanskog Ministarstva spoljnih poslova.

Tokio će, kako je saopšteno, nastaviti da "ulaže diplomatske napore da poboljša situaciju u Pojasu Gaze i da smiri situaciju što je pre moguće pružanjem podrške drugim međunarodnim organizacijama".

(Kurir.rs/Beta)

Bonus video:

02:44

JAPAN PREDSTAVIO PLAN ZA UVEĆANJE VOJNIH KAPACITETA!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja