"MOŽDA IMATE PIŠTOLJ, ALI MI IMAMO BAZUKU": Brisel rešio da "udari" na Mađarsku! Orbanu stiglo upozorenje KOJE ĆE ZAPAMTITI
Foto: EPA Olivier Matthys

"MOŽDA IMATE PIŠTOLJ, ALI MI IMAMO BAZUKU": Brisel rešio da "udari" na Mađarsku! Orbanu stiglo upozorenje KOJE ĆE ZAPAMTITI

Planeta -

Mađarska je otvorena za reviziju proračuna Evropske unije kako bi se pomoglo Ukrajini paketom od 50 milijardi evra, objavio je politički savetnik premijera Viktora Orbana na platformi X.

Orban je glasno kritikovao podršku bloka Kijevu i zadržao je veze s Kremljom nakon što je Rusija napala Ukrajinu u februaru 2022. Ranije je blokirao reviziju proračuna EU koja je uključivala pomoć Ukrajini.

Juče je objavljeno da će EU sabotirati mađarsku ekonomiju ako Budimpešta blokira pomoć na samitu ove nedelje.

U dokumentu koji su sastavili zvaničnici EU, Brisel je izneo strategiju da se eksplicitno cilja na ekonomske slabosti Mađarske, ugrožavanje njene valute i kolaps poverenja investitora u pokušaju da se naškodi radnim mestima i rastu ako Budimpešta odbije da ukine svoj veto protiv pomoći Kijevu.

"Ovo je Evropa koja govori Viktoru Orbanu 'dosta je bilo je, vreme je da stanemo u red. Možda imate pištolj, ali mi imamo bazuku'", rekao je Mujtaba Rahman, evropski direktor konsultantske kuće Evroazijske grupe.

Balaž Orban, glavni politički savetnik premijera, potvrdio je da je Budimpešta poslala predlog Briselu u subotu, pokazujući da je otvorena za korišćenje proračuna EU za paket pomoći i izdavanje zajedničkog duga EU za finansiranje ako se dodaju "upozorenja".

"Brisel ucenjuje Mađarsku kao da sutra ne postoji, uprkos činjenici da smo predložili kompromis", rekao je savetnik.

(Kurir.rs/Index/Financial Times/Preneo: A.N.)

Bonus video:

00:51

OVO JE RAZLOG MAĐARSKE BLOKADE VOJNE POMOĆI UKRAJINI! Stručnjaci otkrili: Orban ima svoj glavni interes KOJI SE NEĆE PROMENITI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track