IZRAEL SE SPREMA DA PRIZNA PALESTINSKU DRŽAVU? Tajni plan u tri faze Netanjahuovih biznismena obuhvata i POMIRENJE SA SAUDIJCIMA
Foto: AP_Abir_Sultan, AP Fatima Shbair, Thomas COEX / AFP / Profimedia, Shutterstock

SAZNANJA DŽERUZALEM POSTA

IZRAEL SE SPREMA DA PRIZNA PALESTINSKU DRŽAVU? Tajni plan u tri faze Netanjahuovih biznismena obuhvata i POMIRENJE SA SAUDIJCIMA

Planeta -

List Džeruzalem post je pod oznakom ekskluzivno objavio tajni plan za Pojas Gaze koji je nazvao strateškim gambitom izraelskog premijera Benjamina Netanjahua koji se tiče budućnosti palestinske enklave.

Navodi se da ovaj plan obuhvata izraelsku vojnu upravu u Pojasu Gaze i jačanje regionalnih veza, a u vidu ima i buduću palestinsku državu i mir sa Saudijskom Arabijom.

U prvoj fazi sprovođenja ovog plana bila bi uspostavljena svobuhvatna izraelska vojna vlast u Pojasu Gaze koja bi nadgledala isporuku humanitarne pomoći i kontrolisala civilno stanovništvo tokom "tranzicionog perioda".

Nakon toga bi otpočela druga faza u kojoj bi bila formirana međunarodna koalicija arapskih zemalja koja bi uključivala Saudijsku Arabiju, Egipat, Maroko, Ujedinjene Arapske Emirate (UAE), Bahrein i druge države.

Navodi se da bi ova koalicija trebalo da bude deo šireg regionalnog sporazuma o normalizaciji odnosa i da bude podrška uspostavljanju "nove palestinske vlasti".

Vlast od izraelske vojne uprave bi preuzeli zvaničnici koji nisu povezani ni sa Hamasom niti s okruženjem aktuelnog palestinskog predsednika Mahmuda Abasa.

Izrael bi i nakon predaje vlasti tim palestinskim zvaničnicima zadržao pravo da obavlja bezbednosne operacije u Pojasu Gaze, baš kao što je to do sada činio na teritoriji Zapadne obale.

To bi izraelska vojska činila kada god bi se pojavile operativne potrebe za suprotstavljanje teroristima ili terorističkoj infrastrukturi.

U trećoj fazi, koja zavisi od stabilizacije situacije u Pojasu Gaze i dostignuća "nove palestinske vlasti", bile bi uvedene opširne reforme u Judeji i Samariji (izraelskoj administrativnoj oblasti koja obuhvata celokupnu Zapadnu obalu) koje se tiču funkcionisanja palestinske vlasti, obrazovanja i mere za obuzdavanje terorizma.

Benjamin Netanjahu
foto: AP Christophe Ena

Navodi se da će, ukoliko ova faza prođe kako treba u predviđenom periodu od dve do četiri godine, Izrael priznati granicama utvrđenu palestinsku državu na teritorijama pod palestinskom vlašću i razmotriti prebacivanje u nadležnost te države dodatnog zemljišta na koje nije predviđeno naseljavanje Izraelaca.

Džeruzalem post navodi da je plan osmislila "grupa biznismena" i da je predstavljen i američkim zvaničnicima.

Navodi se je među tim biznismenima nekolicina onih koji su blisko povezani sa Netanjahuom, a jedan od njih mu je posebno blizak.

Izraelski list navodi da je ova inicijativa Netanjahuov probni balon, ali da se poklapa sa sveobuhvatnim naporima SAD na smirivanju situacije na Bliskom istoku, koji obuhvataju Pojas Gaze, palestinsku vlast na Zapadnoj obali i Saudijsku Arabiju.

Navodi se da Netanjahu nije direktno umešan u ove razgovore, za koje je kao svog predstavnika odredio pouzdanog savetnika Rona Dermera, ali da prosleđuje ideje i promišlja predloge.

Pri tome uvek može da negira svoju direktnu umešanost u priču time što je pripisuje "biznismenima".

Ovo je jedan od planova u okviru šire izraelske strategije za "dan posle"

Džeruzalem post naglašava da je u vezi s ovim planom ključno to što je on deo šire strategije Izraela za "dan posle", u kojoj su i druge incijative. Navodi se da je za koordinaciju tom strategijom zadužen general-major Rasan Alijan, koji upravlja aktivnostima izraelske vlade na palestinskim teritorijama. Istovremeno Izraelske odbrambene snage (IDF) i bezbednosna služba Šin Bet razrađuju sopstvene planove.

Britanija razmatra formalno priznanje palestinske države

Dejvid Kameron, šef britanske diplomatije, izjavio je da je London spreman da objavi trenutak kada bi formalno priznao palestinsku državu. BBC prenosi da je Kameron poručio da Palestincima treba dati političku perspektivu kako bi se ohrabrilo uspostavljanje mira na Bliskom istoku. On je naveo da Ujedinjeno Kraljevstvo ima tu odgovornost da odredi kako bi ta palestinska država trebalo da izgleda.

(Kurir.rs/The Jerusalem Post/BBC/Preveo i priredio: N. V.)

Bonus video:

05:47

NETANJAHUOV MIROVNI PLAN LIČI NA PAVELIĆEV PLAN ZA ISTREBLJENJE SRBA! Eksperti: Izrael sprovodi GENOCID sa JEDNIM CILJEM

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja