DA LI JE NA POMOLU VELIKI POLITIČKI ZAOKRET U EU? Farmeri su ljuti, desnica jača, a POSLEDICE su drastične
Foto: AP Thibault Camus

DA LI JE NA POMOLU VELIKI POLITIČKI ZAOKRET U EU? Farmeri su ljuti, desnica jača, a POSLEDICE su drastične

Planeta -

Ako krajnja desnica preuzme vlast širom Evrope, mogla bi da se "uvuče" na traktoru.

Od Italije do Holandije, desničarske stranke kao što su Francuski Nacionalni skup i Alternativa za Nemačku pokušavaju da se izbore sa bučnim gnevom farmera, i to uoči izbora u celoj EU u junu.

Eksplozivno povezivanje dovelo je do nasilja, kao kada su ljuti farmeri u Nemačkoj ranije ove godine saterali ministra ekonomije Roberta Habeka u ćošak na trajektu. To je povezano sa dugogodišnjim evropskim strahovima od gubitka kontrole nad snabdevanjem hranom, često simbolizovanom govedinom hranjenom hormonima ili genetski modifikovanim proizvodima koji se pojavljuju na policama supermarketa u EU.

farmeri, Francuska, protest
foto: AP Matthieu Mirville

"Gnev farmera postao je glavni problem za krajnju desnicu širom Evrope", rekao je Kevin Kaningem, politikolog koji je proučavao porast podrške krajnjoj desnici za Evropski savet za spoljne odnose.

Dok kampanja za evropske izbore u junu počinje, ankete pokazuju da povezanost poljoprivrednika i populista pomaže da se pojača privlačnost partija krajnje desnice među skoro devet miliona farmera u bloku. Referendum protiv vlada koje izbegavaju lokalnu proizvodnju zbog jeftinijeg uvoza iz Ukrajine i skokovi poreza na dizel, zajedno sa inflacijom, znači da se sve veće nezadovoljstvo među poljoprivrednicima širi širom kontinenta.

Istraživanje koje je sproveo Evropski savet za spoljne poslove pokazalo je da su stranke krajnje desnice prve u devet zemalja EU i da su značajno proširile broj mesta u Evropskom parlamentu. To je u skladu sa anketom Politika, koja pokazuje da desničarska grupa Identitet i demokratija dobija mesta i postaje treća najveća politička grupa u Evropskom parlamentu.

Dok je gnevom farmera nekada dominirala politička levica, sa brkatim liderima poput Francuza Žozea Bovea koji su ciljali na sporazume o slobodnoj trgovini i multinacionalne kompanije, ovog puta su ga prihvatili desničari koji su skloni da sruše Brisel i njegove ekološke reforme Zelenog dogovora.

Pritisak sa desnice već gura više mejnstrim konzervativnih grupa kao što je Evropska narodna partija desnog centra da krenu u napad na Zeleni dogovor, koji je bio potpisna politika predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen. EPP je predvodio pobunu protiv takozvanog zakona o obnovi prirode krajem prošle godine, a zamalo nije uspeo da ubije račun, i sada poziva na povlačenje zabrane motora sa unutrašnjim sagorevanjem iz 2035.

Ipak, ekstremno desničarske grupe poput Identiteta i Demokratije žele da idu mnogo dalje. Na događaju koji je organizovao MCC think thank povezan sa Viktorom Orbanom u Briselu, desničarska poslanica EU Patrisia Čagnon otvoreno je pohvalila pokret tvrdolinijaškog protesta poljoprivrednika "Snage za odbranu farmera", za koji je rekla da je odigrao ključnu ulogu u rušenju holandske vlade.

Francuska, protest, farmeri
foto: EPA/Frederic Sierakowski

"Mislim da je to veliki znak nade, ohrabrenja za druge poljoprivrednike", rekla je ona i dodala da je to primer koji treba slediti.

U nastojanju da uzvrati, Fon der Lajen je održala razgovore sa predstavnicima poljoprivrede, industrije, potrošačkih organizacija i nevladinih organizacija kao način da se postigne više dijaloga i manje polarizacije u kreiranju poljoprivredne politike.

Srušiti vlade

Na skupu gnevnih farmera u Briselu, desničarski poslanik EU Nikolas Bej rekao je za POLITIKO da je gnev protiv sporazuma o slobodnoj trgovini i zelenih pravila stvorenih u Briselu zaista panevropski i glavni pokretač stranaka protiv EU pred junske izbore.

"Mislim da postoji kontinentalna dimenzija ovog fenomena", rekao je on. "Evropska poljoprivreda u celini pati i evropski farmeri više ne mogu da podnesu politiku slobodne trgovine i vrste poljoprivrede koje Brisel pokušava da im nametne."

U Holandiji, neprekidni protesti protiv presude kojom su smanjene emisije azota nagovestili su i vrlo verovatno odigrali šokantnu pobedu desničarskog populiste Gerta Vildersa na nacionalnim izborima prošlog novembra.

U Nemačkoj, krajnje desničarska partija AfD zajašila je talas povremeno nasilnih protesta poljoprivrednika da bi krenula u napad na socijaldemokratskog kancelara Olafa Šolca, pomažući antiimigrantskoj stranci da zauzme drugo mesto u nacionalnim anketama.

(Kurir.rs/Politico/Preneo: A.N.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja