MAJKA OBJAVILA SNIMAK BEBE OD KOG SE SRCE CEPA: Video je užasan, ali želim da se vide simptomi i koliko je VELIKI KAŠALJ OPASAN!
Foto: Printscreen Tik Tok

potresno

MAJKA OBJAVILA SNIMAK BEBE OD KOG SE SRCE CEPA: Video je užasan, ali želim da se vide simptomi i koliko je VELIKI KAŠALJ OPASAN!

Planeta -

U Beogradu su 4 bebe preminule zbog velikog kašlja. Krajem 2023. godine u srpskoj prestonici je proglašena epidemija ovog oboljenja, a među najugroženijim su novorođenčad.

Stručnjaci ističu da je vakcinacija jedino i najbolje rešenje za borbu protiv ove bolesti. Jedna mama je na TikToku objavila uznemirujući snimak na kojem se vide simptomi velikog kašlja kod njene bebe. Napisala je da je to uradila kako bi pomogla drugima da uoče simptome.

@brianapaige16 This is pertussis (whooping cough). Know the signs and push for answers! Yes, we’re both vaccinated. 😭 #fyp #whoopingcough #pertussis #babytiktoker ♬ Night Trouble - Petit Biscuit

"Video je užasan, ali nema mnogo toga što bi pokazalo koliko je ovo zaista ozbiljno, pa sam ga zato i postavila", napisala je mama i objasnila kako je teško bilo i lekarima da prepoznaju, pa je mama napravila snimak deteta baš kada ima napad kašlja, prenosi "Jumama".

Najčešći simptomi velikog kašlja

jaki napadi kašlja,

crvenilo lica,

otok očnih kapaka,

promene na koži zbog naprezanja (žile, crvenilo, svrab),

škripanje pri udahu,

povraćanje od kašlja,

cijanoza (plava boja kože),

bledilo,

hladan znoj,

iscrpljenost,

nedostatak apetita,

strah

Stručnjaci apeluju da decu sa kašljem treba odvesti kod lekara na vreme kako bi se otkrili simptomi, isključio veliki kašalj i primenila određena terapija.

Kurir.rs/Jumama

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track