SASLUŠANJE U SENATU Zakerberg se izvinio porodicama zbog štete na društvenim mrežama
Foto: Rod Lamkey / Zuma Press / Profimedia

SASLUŠANJE U SENATU Zakerberg se izvinio porodicama zbog štete na društvenim mrežama

Planeta -

Odbor za pravosuđe Senata SAD ispituje izvršne direktore pet velikih tehnoloških kompanija, uključujući generalnog direktora kompanije Meta Marka Zakerberga, o potencijalnoj šteti njihovih proizvoda za tinejdžere. Svedoče direktori kompanija vlasnica društvenih mreža Meta, Iks, TikTok, Snap i Diskord.

Vlasnik kompanije „Meta“, koja u svom vlasništvu ima društvene mreže „Fejsbuk“, „Instagram“ i „Vatsap“, izvinio se tokom saslušanja.

Žao mi je zbog svega kroz šta ste svi prošli. Niko ne bi trebalo da prolazi kroz ono šta su vaše porodice pretrpele i zbog toga toliko ulažemo i nastavićemo da činimo napore u čitavoj industriji kako bismo bili sigurni da niko ne mora da prolazi ono šta su vaše porodice pretrpele“, rekao je Zakerberg, prenosi CNN.

Republikanski senator iz Misurija Džoš Houli pozvao je Zakerberga da „obešteti“ porodice čija su deca pogođena njegovim platformama.

Kao odgovor na poziv demokratskog senatora iz Kalifornije Lafonza Batlera, izvršni direktor Snepa Evan Spigel izvinio se porodicama, čija su deca umrla nakon što su kupila drogu na Snapchatu, naveo je CNN.

Tako mi je žao što nismo bili u mogućnosti da sprečimo ove tragedije“, rekao je Spigel, pre nego što je detaljno naveo neke od koraka koje kompanija preduzima da zaštiti mlade korisnike, uključujući proaktivno praćenje sadržaja u vezi sa drogama i rad na obrazovanju tinejdžera i porodica o opasnostima fentanila.

Mark Zakerberg
foto: CQ-Roll Call / ddp USA / Profimedia

„Znam da postoje dobri napori. Nijedna od tih stvari ne sprečava decu da dobiju pristup drogama na vašoj platformi“, rekao je Batler.

Ariele Gismar rekla je da je počela da koristi Instagram pre deset godina i kaže da je na nju direktno uticao sadržaj o poremećajima u ishrani.

Tokom saslušanja, ona je optužila Zakerberga da umanjuje vezu između društvenih medija i štete po mentalno zdravlje i odbacila njegove tvrdnje da Meta i druge platforme naporno rade na stvaranju sigurnih prostora za korisnike.

Senatorka Lindzi Grem je rekla da kompanija Meta i njene mreže Fejsbuk i Instagram „imaju krv na rukama“.

„Gospodiine Zakerberg, vi i vaše kompanije imate krv na svojim rukama, znam da ne mislite tako, ali imate. Imate proizvod koji ubija ljude“, rekla je ona.

Kurir.rs/N1

Bonus video:

03:57

ČISTA KOPIJA TVITERA, ALI IMA JEDNU PREDNOST! Zakerberg sa novom aplikacijom planira da istrebi Maska: Rivalstvo je SVE VEĆE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja